Dzisiaj jest 28 listopada 2024 r.
Chcę dodać własny artykuł

Seniorzy uważajcie: jakie wigilijne potrawy mogą zaszkodzić?

Wigilia to czas, kiedy przy wspólnym stole z rodziną delektujemy się tradycyjnymi potrawami, pełnymi smaku i aromatu. Polskie stoły uginają się od różnorodnych dań, które mają swoje nieodłączne miejsce w świątecznym menu. Choć młodsze pokolenia z większą łatwością wprowadzają nowości, seniorzy często trzymają się sprawdzonych, klasycznych receptur. Jednak niektóre z tych potraw mogą mieć negatywne konsekwencje dla ich zdrowia.

TRUDNOŚCI TRAWIENNE PODCZAS WIGILII

Nie sposób zignorować, jak ważne są tradycyjne potrawy na wigilijnym stole. Warto jednak pamiętać, że wiele z nich może być bardzo kalorycznych i ciężkostrawnych. Podczas obfitej kolacji, szczególnie osoby starsze powinny być ostrożne.

Wigilijne specjały, jak smażony karp w panierce, mogą prowadzić do wzdęć oraz uczucia ciężkości. Problemy ze strony układu pokarmowego mogą również sprawić pierogi z kapustą i grzybami, zwłaszcza te smażone. Kapusta, obecna w takich potrawach jak bigos czy krokiety, bywa trudna do strawienia, a w połączeniu z grochem zwiększa ryzyko zaparć.

Nawet zupy, choć wydają się mniej oczywistym zagrożeniem, mogą przynieść kłopoty. Barszcz czerwony z kalorycznymi uszkami to jeden z przykładów, który może powodować zgagę oraz inne dolegliwości gastryczne.

SLODYCZE I NAPOJE – CZYHADŁO DLA CUKRZYKÓW

Desery oraz słodzone napoje to kolejna kategoria potraw, które mogą negatywnie wpływać na samopoczucie seniorów. Wysoka zawartość cukru w tych produktach skutkuje gwałtownymi zmianami poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie niebezpieczne dla osób z cukrzycą lub predyspozycjami do niej. Kompot z suszu, mimo smaku, również ma wysoką zawartość cukru.

NAUKOWE UJĘCIE PROBLEMU

Potrawy wigilijne mogą prowadzić do chwilowych dolegliwości, takich jak wzdęcia, ale ich długotrwałe spożywanie związane jest z poważniejszymi problemami zdrowotnymi. Badania wskazują, że regularne jedzenie ciężkostrawnych i tłustych dań zwiększa ryzyko otyłości oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Zespół naukowców z Hoseo University w Korei połączył spożycie smażonych potraw z wyższym ryzykiem wystąpienia nowotworu żołądka, co zostało udokumentowane w badaniach na grupie 5700 pacjentów, publiée w czasopiśmie „Nutrients”.

ZDROWSZA WIGILIJNA KOLACJA – PRAKTYCZNE PORADY

Ministerstwo Zdrowia oraz NFZ proponują kilka rozwiązań, które mogą pomóc uczynić wigilijną kolację bardziej zdrową. Wskazówki te obejmują: zastępowanie smażenia pieczeniem, unikanie panierki oraz dodawanie większej ilości warzyw do dań. W przypadku tradycyjnych potraw, takich jak pierogi czy ryby, kluczowy jest umiar. Dzięki temu seniorzy będą mogli w pełni cieszyć się magiczną atmosferą świąt bez przykrej konsekwencji zdrowotnych.

Źródło/foto: Polsat News

iStock
Już dziś dołącz do naszej społeczności i polub naszą stroną na Facebooku!
Polub na

Przeczytaj również:

Artykuły minuta po minucie