Nie ma co się oszukiwać – uzależnienie od niezdrowych potraw dotyczy wielu z nas. Fast foody, słodycze i przetworzone mięso kusi bogactwem smaków, jednak nie jest tajemnicą, że ich nadmierne spożycie przyczynia się do rozwoju chorób serca, problemów z krążeniem oraz otyłości. Mniej osób zdaje sobie sprawę, że mają one także negatywny wpływ na procesy starzenia się naszej skóry.
Jak przetworzona żywność wpływa na zdrowie?
Przetworzona żywność stanowi znane od lat wyzwanie dla organizmu. Wiele z tych produktów zawiera nadmiar substancji szkodliwych dla zdrowia, takich jak cukry proste, tłuszcze trans czy soli. Na liście takich specjałów znajdziemy parówki, popularne fast foody (np. kanapki czy frytki), napoje gazowane oraz różne słodkie i słone przekąski. Ograniczenie ich spożycia przynosi wiele korzyści, w tym mniejsze ryzyko powstawania zmarszczek.
Badania potwierdzają: zdrowa dieta to młodszy wygląd
Interesujące wyniki badań na temat związku zdrowej diety z młodszym wyglądem opublikowano w „Journal of the American Academy of Dermatology”. Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Erazma w Rotterdamie zbadali ponad 2700 osób starszych. Analizując zdjęcia, oceniali występowanie zmarszczek, a także badali nawyki żywieniowe za pomocą kwestionariuszy.
Okazało się, że kobiety, które stosowały się do krajowych zaleceń żywieniowych, spożywając więcej warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych oraz ograniczając udział przetworzonego jedzenia, miały znacznie mniej zmarszczek.
Niebezpieczne produkty glikacji
Eksperci zwracają uwagę na szkodliwość zaawansowanych produktów glikacji (AGE, z ang. Advanced Glycation End-Products), które powstają głównie w trakcie przetwarzania żywności. Właśnie w fast foodach, słodzonych napojach i przekąskach jest ich najwięcej. AGE przyczyniają się do stresu oksydacyjnego oraz stanów zapalnych, co znacznie przyspiesza proces starzenia się skóry. Uszkadzają kolagen i elastynę, białka odpowiadające za sprężystość skóry. Ich utrata prowadzi do powstawania zmarszczek.
Przetworzone jedzenie oznacza szybsze starzenie
Włoscy badacze z Libera Universita Mediterranea przeanalizowali wyniki badań dotyczących 22 tysięcy osób. Na podstawie poziomu markerów biologicznego starzenia i analiz diety potwierdzili, że osoby spożywające dużo przetworzonej żywności mają organizmy „starsze” niż wskazywałby na to ich rzeczywisty wiek.
Nie można jednak zapomnieć, że wysoka konsumpcja tłuszczów,cukrów i soli wiąże się z podniesionym ryzykiem wystąpienia chorób nowotworowych, zaburzeń w układzie pokarmowym czy cukrzycy. Dlatego tak istotne są zrównoważona dieta oraz ograniczenie spożycia przetworzonego jedzenia dla zachowania zdrowia i długowieczności.
Źródło/foto: Polsat News