Wesele to nie tylko dzień szczęścia, ale również ogromny wydatek, co przekonali się narzeczeni z okolic Warszawy. „Znalazło się świetne miejsce, ale same pokrowce na krzesła kosztują dwa tysiące złotych” — relacjonują w rozmowie z „Faktem”. Koszt jedzenia dla setki gości potrafi znacznie zaskoczyć, sięgając nawet 55 tys. zł.
Koszty wesela a marzenia młodych par
W sierpniu planujące ślub Agnieszka opowiada o trudach organizacji wesela: „Zarezerwowaliśmy elegancki lokal na niemal 100 osób, ale rosnące ceny pokrzyżowały nasze plany.” Przykładowy koszt menu dla jednego gościa wynosi aż 409 złotych. „Jedzenie jest naprawdę wyjątkowe, z takimi smakołykami jak policzki wołowe, francuskie ziemniaki czy eskalopki w sosie z białego wina, ale trudno znaleźć kogoś, kogo na to stać.” Rachunki za jedzenie dla setki gości sięgają prawie 41 tys. zł, nie wspominając o kosztach sukni, garnituru, zespołu, fotografa, alkoholu, tortu, kwiatów, fryzjera, makijażu i wynajmu samochodu — wylicza. Ostatecznie, Agnieszka i jej narzeczony postanowili zorganizować skromniejszy obiad w eleganckiej restauracji, tylko dla najbliższych.
Rodzinne rozczarowanie i decyzje finansowe
Decyzja o ograniczeniu wesela wywołała niezadowolenie wśród rodziny. „Pół rodziny się obraziło. Zamiast zapożyczać się na huczne wesele, wolimy zainwestować w remont” — mówi Agnieszka bez owijania w bawełnę. „Szczerze mówiąc, pewnie jedna trzecia zaproszonych i tak by nie przyszła. Kto dziś może sobie pozwolić na udział w takim wydarzeniu?”
Ceny „talerzyka” w różnych miastach
Za 409 zł można nie tylko spróbować standardowego menu, ale także rozważyć droższe opcje. W jednym z warszawskich lokali za pakiet premium ceny sięgają 459 zł za gościa. Osobne usługi, takie jak sześciogodzinna obsługa barmańska, kosztują dodatkowe 2,6 tys. zł. Ceny wesel w Polsce bardzo się różnią, na przykład w Bydgoszczy średni koszt „talerzyka” waha się od 300 do 500 zł. Z kolei w Poznaniu ceny startują od 545 zł, ale można znaleźć też oferty dużo tańsze. Wrocław i Rybno na Pomorzu proponują stawki od 260 do 305 zł za osobę.
Jak można zaoszczędzić na weselu?
Osoby planujące wesele powinny pamiętać o tym, że najdroższe daty to wiosna, lato i wczesna jesień. Organizując przyjęcie zimą lub jesienią, można liczyć na znacznie niższe ceny. Wiele lokali oferuje również zniżki na dni inne niż sobota. Na przykład hotel we Wrześni proponuje tańsze stawki w czwartki i piątki.
Trudności w organizacji wesela nie są jedynie kwestią finansową; to także wielkie emocje i zmiany w priorytetach narzeczonych. Dla wielu par najważniejsze jest, aby ten wyjątkowy dzień był spełnieniem ich marzeń, nawet jeśli w nieco okrojonej wersji.
Na marginesie, warto wspomnieć o zaskakujących przypadkach związanych z organizacją wesela, które potrafią wywołać nie tylko zdumienie, ale i uśmiech na twarzy. Ciekawe historie zawsze można znaleźć wśród znajomych par, które na zawsze zapamiętają ten szczególny dzień — nie tylko ze względu na radości, ale także wyzwania, które stały się jego częścią.