Reklama
Dzisiaj jest 10 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama

Węgorek octowy

Węgorek octowy

Węgorek octowy (łac. Turbatrix aceti) to nicień, który zasiedla fermentujące owoce oraz ocet winny. Charakteryzuje się wysoką odpornością na kwasowość, tolerując pH w zakresie od 1,6 do 1,1.

Reklama

Hodowla

Hodowla węgorka octowego jest stosunkowo prosta. Jako pokarm można wykorzystać rozgotowane płatki owsiane. Węgorek toleruje temperatury od 0 do 30 °C, a optymalna temperatura do rozmnażania wynosi około 22 °C. Zdolność do podwojenia liczebności populacji można zaobserwować w ciągu 2-3 dni.

Aby rozpocząć hodowlę, należy umieścić łyżeczkę zarodową w plastikowym pojemniku z owsianą pulpą, a następnie dodać wody do poziomu około 5 mm powyżej pulpy. Pojemnik powinien być przykryty pokrywką lub folią, z zapewnioną wentylacją (np. dziurki w pokrywce). Węgorki żyją około 3 tygodni, po czym hodowlę należy odnowić.

Reklama

Budowa

Węgorek octowy ma robakowaty kształt ciała, długość wynosi 1-2 mm. Posiada otwór gębowy z przodu i odbyt z tyłu. Samce mają dodatkowo stek, a samice otwór płciowy.

Zastosowanie

W akwarystyce węgorek octowy jest używany do karmienia narybku, co wymaga zakładania specjalnych hodowli.

Reklama
Reklama