Dzisiaj jest 22 kwietnia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Izobara van ’t Hoffa

Chcę dodać własny artykuł

Izobara van ’t Hoffa

Izobara van ’t Hoffa to kluczowy element równania van ’t Hoffa, opracowanego przez Jacobusa van ’t Hoffa. Równanie to łączy zmiany temperatury stałej równowagi reakcji chemicznej (K) z jej energetycznymi efektami, zwanymi powinowactwem chemicznym (A).

Reakcje izobaryczno-izotermiczne

Izobara dotyczy reakcji, które odbywają się w warunkach izobarycznych i izotermicznych (p, T = const), w których praca wykonana jest wyłącznie w wyniku zmiany objętości. Miarą powinowactwa w takich reakcjach jest entalpia swobodna reakcji, określona jako:

A = -\Delta g = -\sum{\nu_i \mu_i},

gdzie:

  • \nu_i > 0 dla produktów,
  • \nu_i < 0 dla substratów,
  • \mu_i = \left( \frac{\partial g}{\partial n_i} \right)_{T, p, n_j \ne i} – potencjał chemiczny.

Równanie izobary van’t Hoffa

Równanie izobary van’t Hoffa można przedstawić w następujący sposób:

\left( \frac{\partial \ln K}{\partial T} \right)_p = \frac{\Delta h^\ominus}{R T^2} = \frac{\Delta Q_p^\ominus}{R T^2},

gdzie:

  • \Delta h^\ominus – standardowa entalpia reakcji, określona dla aktywności reagentów a_i = 1,
  • Q_p^\ominus – standardowe ciepło reakcji przy stałym ciśnieniu.