Dzisiaj jest 12 grudnia 2024 r.
Chcę dodać własny artykuł

Ser edamski

Ser Edamski

Ser edamski to gatunek sera podpuszczkowego, produkowanego w Polsce na podstawie receptury holenderskiego sera Edammer. Jest jednym z najbardziej tłustych serów żółtych, a jego historia sięga XIX wieku, kiedy to na ziemiach polskich powstał ser wzorowany na edamskim, który dał początek lechickiemu.

Wartości Odżywcze

Ser edamski jest bogaty w składniki odżywcze, w tym:

  • Witamina A (retinol) – 0,235 mg na 100 g
  • β-karoten – 0,201 mg na 100 g
  • Kobalamina (witamina B12)
  • Wapń, fosfor, sód, cynk i jod
  • Cholesterol – 71 mg na 100 g

Wartości kwasów tłuszczowych na 100 g sera:

Kwas tłuszczowy nasycony:

  • Kwas masłowy – 0,71 g
  • Kwas palmitynowy – 5,75 g
  • Kwas stearynowy – 2,48 g
  • Inne kwasy nasycone

Kwas tłuszczowy jednonienasycony:

  • Kwas oleinowy – 6,15 g
  • Inne kwasy jednonienasycone

Ser edamski dostarcza również wielu aminokwasów, takich jak:

  • Izoleucyna – 1168 mg
  • Leucyna – 2130 mg
  • Lizyna – 1922 mg
  • Walina – 1661 mg
  • Kwas glutaminowy – 5779 mg
  • Inne aminokwasy

Podsumowanie

Ser edamski to wartościowy produkt odżywczy, bogaty w składniki mineralne oraz aminokwasy, co sprawia, że jest cennym elementem diety.

Najnowsze aktualności: