Przemysł spirytusowy i drożdżowy
Przemysł spirytusowy i drożdżowy zajmuje się produkcją wyrobów spirytusowych, obejmując:
- gorzelnie przemysłowe,
- zakłady rektyfikacji i odwadniania spirytusu,
- wytwórnie wódek, drożdży piekarskich oraz kwasu mlekowego.
Produkcja spirytusu w Polsce
W Polsce działalność w zakresie produkcji spirytusu prowadzi około 900 gorzelni rolniczych oraz 6 przemysłowych, które przetwarzają melasę. Gorzelniane zakłady rolnicze generują 75% całkowitej produkcji spirytusu, w szczególności w rejonach o dużej uprawie ziemniaków.
Zdolność produkcyjna gorzelni wynosi około 400 milionów litrów spirytusu rocznie, podczas gdy zapotrzebowanie na spirytus, zarówno dla przemysłu, jak i konsumpcji, nie przekracza 250 milionów litrów.
W ostatnich latach pojawiły się propozycje dotyczące wykorzystania spirytusu jako dodatku do benzyny silnikowej, z możliwością wprowadzenia do 5% spirytusu odwodnionego w paliwie, zgodnie z Polską Normą. Ponadto, alkohol może być stosowany jako substytut freonu w systemach klimatyzacyjnych.
Prawie 90% produkcji spirytusowej w Polsce jest konsumowane na rynku krajowym.