Dzisiaj jest 17 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł

Przemysł spirytusowy

Przemysł spirytusowy i drożdżowy

Przemysł spirytusowy i drożdżowy zajmuje się produkcją wyrobów spirytusowych, obejmując:

  • gorzelnie przemysłowe,
  • zakłady rektyfikacji i odwadniania spirytusu,
  • wytwórnie wódek, drożdży piekarskich oraz kwasu mlekowego.

Produkcja spirytusu w Polsce

W Polsce działalność w zakresie produkcji spirytusu prowadzi około 900 gorzelni rolniczych oraz 6 przemysłowych, które przetwarzają melasę. Gorzelniane zakłady rolnicze generują 75% całkowitej produkcji spirytusu, w szczególności w rejonach o dużej uprawie ziemniaków.

Zdolność produkcyjna gorzelni wynosi około 400 milionów litrów spirytusu rocznie, podczas gdy zapotrzebowanie na spirytus, zarówno dla przemysłu, jak i konsumpcji, nie przekracza 250 milionów litrów.

W ostatnich latach pojawiły się propozycje dotyczące wykorzystania spirytusu jako dodatku do benzyny silnikowej, z możliwością wprowadzenia do 5% spirytusu odwodnionego w paliwie, zgodnie z Polską Normą. Ponadto, alkohol może być stosowany jako substytut freonu w systemach klimatyzacyjnych.

Prawie 90% produkcji spirytusowej w Polsce jest konsumowane na rynku krajowym.