Porcelana: Historia i Właściwości
Porcelana to biała, przeświecająca ceramika wysokiej jakości, wynaleziona w Chinach w VII wieku. Wytwarzana jest z mieszanki glinki kaolinowej, skaleni i kwarcu, poprzez wypalanie w temperaturze od 920 do 1460 °C. Charakteryzuje się niską nasiąkliwością, dobrymi właściwościami dielektrycznymi oraz dużą odpornością na czynniki chemiczne. Porcelana znajduje zastosowanie w technice jako materiał na izolatory oraz w gospodarstwie domowym.
W Europie technologia produkcji porcelany została opracowana na początku XVIII wieku przez Ehrenfrieda Walthera von Tschirnhausa, a następnie rozwinięta przez jego ucznia, Johann Friedrich Böttgera, w Dreźnie i Miśni. W 1709 roku Böttger wyprodukował twardą białą porcelanę, co zapoczątkowało europejską produkcję porcelany, nazywanej „białym złotem”. Porcelana miśnieńska początkowo była dziełem sztuki, a jej produkcja stała się bardziej dostępna dopiero w latach 20. XVIII wieku. Drugim ważnym ośrodkiem produkcji porcelany w Europie była Wielka Brytania, gdzie w 1745 roku stworzono porcelanę kostną.
Polskie Wytwórnie Porcelany
Dawne Wytwórnie
- Włocławek
- Korczyn
- Tomaszów Lubelski
- Baranówka
- Horodnica
- Huta Franciszka
- Emilczyn
- Dowbysz
- Barasze
- Bielotyn
- Kamienny Bród
- Chorowice
- Gorszki
- Tokarówka
- Romanów
- Pokaniewo
- Tułowice
- Wałbrzych
Aktualne Wytwórnie
- Fabryka Porcelany AS Ćmielów (1991) – kontynuuje tradycje ręcznej produkcji.
- Zakłady Porcelany Stołowej „Lubiana” (1966) – w Łubianie.
- Polskie Fabryki Porcelany „Ćmielów” i „Chodzież” (2013) – największy producent porcelany stołowej w Europie.
- Zakłady Porcelany Stołowej „Karolina” (1860) – w Jaworzynie Śląskiej.
- Boguchwała Zakłady Porcelany Elektrotechnicznej ZAPEL S.A.
- Porcelana Bogucice (1922) – w Katowicach.
Porcelana pozostaje ważnym elementem zarówno kultury, jak i przemysłu, z bogatą historią, która trwa do dziś.