„`html
Pomarańcza gorzka (Citrus × aurantium)
Pomarańcza gorzka, znana również jako pomarańcza kwaśna, to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny rutowatych, pochodzący z południowo-wschodniej Azji.
Morfologia
- Pokrój: Krzew lub małe drzewo do 10 m wysokości, młode pędy cierniste.
- Liście: Podługowatojajowate, pachnące, ogonki oskrzydlone.
- Kwiaty: Białe lub żółtawobiałe pąki kwiatowe do 25 mm długości, z 5 grubymi płatkami i 20 pręcikami.
- Owoce: Mięsista, spłaszczona jagoda o grubej, ciemnopomarańczowej skórce.
Zmienność
Pomarańcza gorzka występuje w dwóch podgatunkach:
- Citrus aurantium ssp. aurantium
- Citrus aurantium ssp. bergamia (pomarańcza bergamota)
Zastosowanie
Roślina lecznicza
Surowiec zielarski to owocnia pomarańczy gorzkiej oraz wysuszone kwiaty, które zawierają olejek eteryczny oraz flawonoidy. Okłady z oleju mogą łagodzić objawy grzybicy, a witamina P wzmacnia naczynia włosowate.
Roślina uprawna
Pomarańcza gorzka jest uprawiana od X wieku na obszarze śródziemnomorskim, głównie w Hiszpanii i Indiach.
Roślina jadalna
Owoce mają kwaśny i gorzki smak, rzadko spożywane na świeżo; częściej wykorzystywane do produkcji marmolady, konfitury i likieru Curaçao. Używa się ich również do dekoracji ciast oraz jako esencji w wypiekach.
Inne zastosowania
Olejek z pomarańczy gorzkiej jest używany w:
- perfumerii (np. Eau de Cologne),
- aromaterapii (znany z właściwości antydepresyjnych).
Siewki pomarańczy gorzkiej służą jako podkładki pod pomarańczę słodką.
Bibliografia
- Kategoria: Rutowate
- Kategoria: Cytrusy
- Kategoria: Rośliny lecznicze
- Kategoria: Taksony opisane przez Karola Linneusza
„`