Reklama
Dzisiaj jest 10 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki, uzyskiwany z nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa), charakteryzuje się lekko gorzkawym smakiem oraz intensywnym, korzennym zapachem. Jego kolor waha się od miodowego do ciemnobrązowego.

Reklama

Olej ten pełni funkcję przeciwutleniacza, stabilizując i chroniąc nienasycone kwasy tłuszczowe oraz fosfolipidy, które są kluczowymi składnikami błon komórkowych. Dzięki tym właściwościom olej z czarnuszki wspiera organizm w walce z uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.

Właściwości zdrowotne

  • Stabilizacja nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • Ochrona błon komórkowych
  • Działanie przeciwutleniające

Dzięki tym właściwościom, olej z czarnuszki może być korzystny dla zdrowia, zwłaszcza w kontekście ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym.

Reklama
Reklama
Reklama