Dzisiaj jest 12 grudnia 2024 r.
Chcę dodać własny artykuł

Mięczaki

Mięczaki (Mollusca)

Mięczaki to drugi pod względem liczebności typ zwierząt, obejmujący około 130 tysięcy gatunków. Charakteryzują się dużą różnorodnością morfologiczną i występują zarówno na lądzie, jak i w wodzie. Badaniem mięczaków zajmuje się malakologia.

Klasyfikacja

Typ mięczaków dzieli się na 11 gromad, w tym 3 wymarłe:

  • bruzdobrzuchy (Solenogastres)
  • chitony (Polyplacophora)
  • głowonogi (Cephalopoda)
  • Helcionelloida†
  • hiolity (Hyolitha†)
  • jednotarczowce (Monoplacophora)
  • łódkonogi (Scaphopoda)
  • małże (Bivalvia)
  • rostrokonchy (Rostroconchia†)
  • ślimaki (Gastropoda)
  • tarczonogie (Caudofoveata)

Mięczaki prawdopodobnie pojawiły się w prekambrze, a współczesna różnorodność form osiągnięta została pod koniec ordowiku.

Charakterystyka

Budowa mięczaków obejmuje:

  • głowę (poza małżami)
  • nogę
  • worek trzewiowy, okryty płaszczem

Mięczaki są pierwoustymi zwierzętami, wykazującymi spiralne bruzdkowanie (z wyjątkiem głowonogów). Występują w formie dwubocznie symetrycznej, jednak ślimaki utraciły tę symetrię w wyniku torsji.

Wiele mięczaków posiada muszlę, która pełni funkcje ochronne i jest miejscem przyczepu mięśni. U głowonogów muszla jest skryta pod płaszczem.

Cechy

  • wyodrębniona głowa (cefalia)
  • układ krwionośny otwarty (z wyjątkiem głowonogów, gdzie jest zamknięty)
  • płaszcz pokrywający grzbiet ciała
  • różne formy nóg: płaska u ślimaków, klinowata u małży, podzielona u głowonogów
  • obecność tarki do rozdrabniania pokarmu
  • proste lub pętlicowe jelito
  • mięśnie skośnie prążkowane
  • rozmnażanie płciowe (rozdzielnopłciowość i obojnactwo)
  • larwy typu trochofory lub weliger

Znaczenie

  • Możliwość wyrządzania szkód w rolnictwie.
  • Żywiciele pasożytów ludzi i zwierząt.
  • Muszle wykorzystywane w rzemiośle.
  • Niektóre gatunki są źródłem pożywienia.
  • Służą do określania względnego wieku Ziemi.
  • Komórki nerwowe wykorzystywane w badaniach laboratoryjnych.
  • Substancje z ostryg i kałamarnic mają działanie antybakteryjne.
  • Sproszkowane muszle mątw używane w kosmetykach i polerowaniu.
  • Głowonogi stosowane do produkcji purpury.

Najnowsze aktualności: