Dzisiaj jest 25 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Hydrolazy

Chcę dodać własny artykuł

Hydrolazy

Hydrolazy (EC 3) to klasa enzymów, które katalizują proces hydrolizy, polegający na rozcinaniu wiązań chemicznych. Wiele z tych enzymów pełni kluczową rolę w trawieniu. Ich działanie można ogólnie przedstawić w postaci reakcji: AB + H2O → A-H + B-OH. Hydrolazy nie wymagają koenzymów do swojej aktywności.

Rodzaje hydrolaz

Do klasy hydrolaz zaliczają się:

  • EC 3.1 Esterazy
  • EC 3.2 Glukozydazy – enzymy rozcinające węglowodany
  • EC 3.4 Proteazy – enzymy rozcinające białka, np. trypsyna (EC 3.4.21.4)
  • Nukleazy – enzymy rozcinające kwasy nukleinowe (np. rybonukleazy, DNazy)
  • Amylaza
  • Amyloglukozydaza
  • Inwertazy – enzymy rozcinające wiązanie β-glikozydowe sacharozy
  • Fosfatazy – enzymy katalizujące defosforylację estrów fosforanowych, np. nukleotydów
  • Lipazy – enzymy rozcinające tłuszcze