Hydrolazy
Hydrolazy (EC 3) to klasa enzymów, które katalizują proces hydrolizy, polegający na rozcinaniu wiązań chemicznych. Wiele z tych enzymów pełni kluczową rolę w trawieniu. Ich działanie można ogólnie przedstawić w postaci reakcji: AB + H2O → A-H + B-OH. Hydrolazy nie wymagają koenzymów do swojej aktywności.
Rodzaje hydrolaz
Do klasy hydrolaz zaliczają się:
- EC 3.1 Esterazy
- EC 3.2 Glukozydazy – enzymy rozcinające węglowodany
- EC 3.4 Proteazy – enzymy rozcinające białka, np. trypsyna (EC 3.4.21.4)
- Nukleazy – enzymy rozcinające kwasy nukleinowe (np. rybonukleazy, DNazy)
- Amylaza
- Amyloglukozydaza
- Inwertazy – enzymy rozcinające wiązanie β-glikozydowe sacharozy
- Fosfatazy – enzymy katalizujące defosforylację estrów fosforanowych, np. nukleotydów
- Lipazy – enzymy rozcinające tłuszcze