Dzisiaj jest 26 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Czulent

Chcę dodać własny artykuł

Czulent – tradycyjna potrawa żydowska

Czulent (jid. טשאָלנט, czolnt) to tradycyjny gulasz mięsno-warzywny, charakterystyczny dla kuchni żydowskiej, przygotowywany na szabat. Jest to potrawa duszona przez długi czas, co nadaje jej wyjątkowy smak i aromat.

Składniki czulentu

Podstawowe składniki czulentu to:

  • koszerne mięso (zwykle tłusta wołowina)
  • fasola (często ciecierzyca)
  • cebula
  • kasza jęczmienna lub jaglana
  • rosół oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka)

W niektórych przepisach można znaleźć również jaja na twardo lub knedle. Czulent jest pieczony w piekarniku, co pozwala mu zbrązowieć i uzyskać odpowiednią konsystencję. Podawany jest na nagrzanym talerzu.

Przygotowanie czulentu

Ze względu na szabatowy zakaz gotowania, czulent przygotowuje się zazwyczaj dzień wcześniej, przed zachodem słońca. Dawniej, w małych miasteczkach żydowskich, czulent często przynoszono do piekarni, gdzie duszono go w ciepłym piecu chlebowym, w specjalnym naczyniu zwanym „szabaśnik”.

Pochodzenie nazwy

Źródłosłów i pochodzenie nazwy „czulent” nie są do końca jasne. Istnieje kilka teorii, w tym:

  • Hebrajskie słowo szeulim, oznaczające „przenocować”
  • Francuskie chaud, czyli „gorący”
  • Jidyszowe połączenie słów Schule (szkoła) i Ende (koniec), co odnosi się do spożywania czulentu po powrocie z bożnicy

Literatura i źródła

W celu dalszego zgłębienia tematu, polecamy lekturę:

  • Maciej E. Halbański, Leksykon sztuki kulinarnej, Wydawnictwo „Watra”, 1987
  • Maria Różycka, Kuchnia żydowska, Wydawnictwo „Tenten”, 1991

Dodatkowo, warto zapoznać się z materiałami wideo, takimi jak Tajemnice czulentu: jak ugotować prawdziwy czulent, dostępnym na platformach internetowych.