Adżika – Kulinarny Dodatek z Kaukazu
Adżika, znana również jako adżyka, to tradycyjny dodatek kulinarny pochodzący z kuchni kaukaskiej, szczególnie popularny w Gruzji, Armenii, Abchazji, Turcji oraz Rosji. Jej nazwa wywodzi się z abchaskiego słowa oznaczającego „sól”.
Składniki Adżiki
Podstawowym składnikiem adżiki jest pasta z czerwonej papryki, która jest wzbogacona o:
- sól
- czosnek
- ziół, w tym chmeli-suneli
- orzech włoski
Chociaż adżika najczęściej występuje w czerwonym kolorze, można ją również przygotować z niedojrzałej papryki, co skutkuje zieloną wersją sosu.
Odmiany i Rozprzestrzenienie
Tradycyjna adżika nie zawiera pomidorów, jednak z biegiem czasu, w miarę jej rozpowszechniania się, powstały różne odmiany z dodatkiem pomidorów i słodkiej papryki. W szczególności w krajach słowiańskich, a także w byłych republikach ZSRR, termin „adżyka” często odnosi się do pikantnych sosów na bazie pomidorów.