Dzisiaj jest 25 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Adżika

Chcę dodać własny artykuł

Adżika – Kulinarny Dodatek z Kaukazu

Adżika, znana również jako adżyka, to tradycyjny dodatek kulinarny pochodzący z kuchni kaukaskiej, szczególnie popularny w Gruzji, Armenii, Abchazji, Turcji oraz Rosji. Jej nazwa wywodzi się z abchaskiego słowa oznaczającego „sól”.

Składniki Adżiki

Podstawowym składnikiem adżiki jest pasta z czerwonej papryki, która jest wzbogacona o:

  • sól
  • czosnek
  • ziół, w tym chmeli-suneli
  • orzech włoski

Chociaż adżika najczęściej występuje w czerwonym kolorze, można ją również przygotować z niedojrzałej papryki, co skutkuje zieloną wersją sosu.

Odmiany i Rozprzestrzenienie

Tradycyjna adżika nie zawiera pomidorów, jednak z biegiem czasu, w miarę jej rozpowszechniania się, powstały różne odmiany z dodatkiem pomidorów i słodkiej papryki. W szczególności w krajach słowiańskich, a także w byłych republikach ZSRR, termin „adżyka” często odnosi się do pikantnych sosów na bazie pomidorów.