„`html
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) opublikował pilny komunikat dotyczący jajek sprzedawanych w Polsce. Z przeprowadzonych kontroli w zakładzie pakowania wynika, że niektóre z tych produktów mogą być zanieczyszczone pałeczkami Salmonella.
Podejrzane jaja i szczegóły partii
Problem dotyczy jaj pakowanych po 10 sztuk z numerem partii A3PL08121309, które pochodzą z Zakładu Pakowania Jaj, A.A. Kałużni, znajdującego się w Przyczynie Dolnej 63B, 67-400 Wschowa. Na opakowaniach znajdują się następujące informacje:
- Najlepiej spożyć przed: 15/02/2025
- Kod kreskowy: 5 987463 142650
W dniu wydania komunikatu, 28 stycznia, GIS poinformował, że w jednej z pięciu pobranych próbek wykryto obecność bakterii Salmonella.
Wstrzymanie obrotu podejrzanymi jajkami
W wyniku uzyskanych wyników okazało się, że jaja zostały zebrane z kurników A, B, F, łącznie w ilości 90697 sztuk. Władze sanitarno-epidemiologiczne zdecydowały o wstrzymaniu wprowadzenia tych jaj do obrotu do czasu uzyskania wyników badań laboratoryjnych.
Jak postępować w przypadku posiadania zanieczyszczonych jaj?
Jeżeli posiadasz jaja z partii objętej ostrzeżeniem, nie próbuj ich spożywać! Może to prowadzić do zakażenia Salmonellą, którego symptomy mogą pojawić się w przedziale czasowym od 6 godzin do 3-7 dni po kontakcie z czynnikiem zakaźnym.
Objawy zakażenia
Do objawów zakażenia Salmonellą zaliczają się m.in. bóle brzucha, biegunka oraz gorączka. Najbardziej narażone na poważne konsekwencje są małe dzieci, osoby starsze oraz osoby z obniżoną odpornością. W przypadku tych grup zakażenie może przejawiać się cięższym przebiegiem, nazwanym postacią pozajelitową, co wiąże się z ryzykiem wystąpienia ropni, zapalenia dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów czy szpiku kostnego.
Dbaj o zdrowie i bezpieczeństwo
W związku z powyższym, jeśli zauważysz u siebie jakiekolwiek niepokojące objawy, nie zwlekaj i skontaktuj się z lekarzem.
Źródło: GIS
„`