Dzisiaj jest 7 lutego 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Zwiększone zabezpieczenia na granicy z Niemcami – co to oznacza dla podróżnych?

„`html

Służby graniczne i weterynaryjne intensyfikują kontrole przewozów zwierząt oraz mięsa na granicy polsko-niemieckiej po tym, jak w Brandenburgii odkryto ognisko pryszczycy. Wiceminister rolnictwa, Stefan Krajewski, poinformował, że do tej pory do Polski dostarczono 57 transportów świń rzeźnych oraz 9 przesyłek świń hodowlanych z Niemiec.

Ognisko Pryszczycy W Niemczech

Historia pryszczycy w Niemczech zyskała nowy wymiar 10 stycznia 2025 roku, kiedy to u trzech wołów w agroturystycznym gospodarstwie, położonym około 70 km od granicy z Polską, stwierdzono pierwsze od 37 lat ognisko tej choroby. Sugeruje się, że zwierzęta mogły być sprowadzone z Turcji.

Staranne Kontrole Transportów

Każdy transport jest poddawany szczegółowym kontrolom, w tym dokładnej weryfikacji dokumentów. Wiceminister Krajewski zaznaczył, że wszelkie nieprawidłowości są natychmiast wychwytywane na granicy, a służby graniczne pozostają w stałym kontakcie z niemieckimi nadawcami. Kontrole obejmują również przesyłki mięsa wieprzowego, co tylko potwierdza powagę sytuacji.

Działania Niemieckich Władz

Reakcja niemieckich władz była zdecydowana; w promieniu jednego kilometra od wykrytego ogniska dokonano uboju wszystkich zwierząt, które mogły być narażone na pryszczycę. Dotychczas przebadano już ponad 6,3 tys. zwierząt, co na razie nie ujawniło kolejnych przypadków choroby.

Regulacje UE i Status Polski

W obliczu sytuacji, Komisja Europejska 14 stycznia wprowadziła nowe regulacje, które określają obszary objęte restrykcjami. Wiceminister Krajewski stwierdził, że na chwilę obecną brak jest podstaw do wprowadzenia całkowitego zakazu importu zwierząt i ich produktów z Niemiec. Polska, będąc członkiem Unii Europejskiej, musi stosować się do wspólnych przepisów dotyczących epizoocji oraz bioasekuracji.

Pryszczyca: Co Warto Wiedzieć?

Pryszczyca to wirusowa choroba, która atakuje zwierzęta parzystokopytne, szczególnie bydło, świnie, owce i kozy. Polska od 1971 roku cieszy się statusem kraju wolnego od tej choroby, co czyni sytuację tym bardziej dramatyczną dla właścicieli zwierząt hodowlanych.

W obliczu tej sytuacji jedno pozostaje pewne: monitoring i bezpieczeństwo zarówno zwierząt, jak i produktów pochodzenia zwierzęcego w Polsce są nadal kluczowe. Będziemy bacznie obserwować rozwój wydarzeń dotyczących tej sytuacji.

„`

O autorze:

Remigiusz Buczek

Piszę tu i tam, a bardziej tu. Zainteresowania to sport, polityka, nowe technologie.
Już dziś dołącz do naszej społeczności i polub naszą stroną na Facebooku!
Polub na
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Przeczytaj również:

Artykuły minuta po minucie