Zboża i ich znaczenie
Zboża, czyli rośliny zbożowe z rodziny wiechlinowatych (Poaceae), to kluczowe rośliny uprawne, których owoce zawierają dużo skrobi. Służą one do produkcji żywności, pasz oraz w przemyśle. Najczęściej przetwarzane produkty to:
- mąki
- kasze
- oleje
- syropy
Zboża są podstawowym surowcem w wielu branżach, takich jak młynarstwo, piwowarstwo, gorzelnictwo oraz farmaceutyka.
Produkcja zbóż w Polsce
Zgodnie z danymi GUS, w 2021 roku zbiory zbóż w Polsce wyniosły 34,6 mln ton. Do zbóż niektóre źródła zaliczają także rośliny z innych rodzin, określane jako zboża rzekome, w tym:
- gryka zwyczajna (Fagopyrum esculentum)
- szarłat ogrodowy (Amaranthus caudatus)
- szarłat wyniosły (Amaranthus cruentus)
- szarłat koński (Amaranthus hypochondriacus)
- komosa bladołodygowa (Chenopodium pallidicaule)
- komosa ryżowa (Chenopodium quinoa)
- kotewka orzech wodny (Trapa natans)
Rodzaje zbóż
Zboża dzieli się na dwie główne kategorie ze względu na sposób uprawy:
- zboża jare
- zboża ozime