Dzisiaj jest 12 grudnia 2024 r.
Chcę dodać własny artykuł

Burak zwyczajny

Burak zwyczajny

Burak zwyczajny (Beta vulgaris L.) jest gatunkiem rośliny z rodziny komosowatych lub szarłatowatych. Pochodzi od buraka dzikiego, który występuje na Bliskim Wschodzie oraz w rejonach Morza Śródziemnego, Czarnego, Kaspijskiego i w Indiach. W Polsce jest powszechnie uprawiany.

Morfologia i biologia

Burak jest rośliną roczną lub dwuletnią. Charakteryzuje się:

  • Pokrój: prawie naga roślina, często z czerwonymi przebarwieniami.
  • Liście: dolne duże i jajowate, liście łodygowe podłużne lub lancetowate.
  • Kwiaty: zebrane w wiechy, zielonkawe z 5-krotnym okwiatem, 1 słupkiem i 5 pręcikami.
  • Owoce: suche, jednonasienne, pękające wieczkiem, zrośnięte w kłębek.
  • Korzeń: spichrzowy.

Zastosowanie

Burak ma różnorodne zastosowanie:

  • Roślina uprawna: uprawiana w różnych odmianach, po raz pierwszy wzmiankowana w Babilonii.
  • Warzywo spożywcze.
  • Roślina pastewna.
  • Wykorzystywana w przemyśle cukrowniczym do produkcji cukru.

Zmienność

Wyróżnia się trzy podgatunki buraka:

  • Beta vulgaris L. subsp. adanensis
  • Beta vulgaris L. subsp. maritima – burak dziki
  • Beta vulgaris L. subsp. vulgaris

Wśród buraków korzeniowych wyróżniamy:

  • Burak cukrowy – zawiera około 20% cukru.
  • Burak ćwikłowy – uprawiany dla silnie wybarwionego korzenia.
  • Burak pastewny – przeznaczony na paszę.

Choroby

Burak może być atakowany przez różne choroby:

  • Nieinfekcyjne: jamistość korzenia, selerowatość, zgorzel liści.
  • Wirusowe: kędzierzawka, żółtaczka, mozaika, rizomania.
  • Bakteryjne: plamistość liści, zgorzel naczyniowa, guzowatość korzeni.
  • Grzybicze: alternarioza, brunatna plamistość, fuzaryjne żółknięcie, mączniak rzekomy.

Burak zwyczajny to cenny surowiec rolniczy, o szerokim zakresie zastosowań w gospodarce i kuchni.

Najnowsze aktualności: