Dzisiaj jest 12 grudnia 2024 r.
Chcę dodać własny artykuł

Ser

Ser – ogólna charakterystyka

Ser jest produktem spożywczym uzyskiwanym z mleka przez wytrącenie tłuszczu i białka w formie skrzepu. Istnieje wiele rodzajów sera, które dzieli się według różnych kryteriów, takich jak gatunek mleka, zawartość tłuszczu, konsystencja, proces produkcji i czas dojrzewania. Ser jest źródłem wielu składników odżywczych, w tym wapnia, białka i witaminy B12, ale także zawiera tłuszcze i cholesterol.

Wartości odżywcze i wskazania dietetyczne

Wartość odżywcza serów wynosi od 300 do 500 kcal na 100 g. W przypadku osób z nadwagą lub chorobami układu krążenia zaleca się spożywanie serów kozie, które mają niższą zawartość tłuszczu. Mleko krowie może być alergenem.

  • Rodzaje serów według procesu produkcji:
    • Podpuszczkowe
    • Miękkie (np. brie, camembert)
    • Półtwarde (np. ementaler, gouda)
    • Twarde (np. parmezan)
    • Kwasowe (np. twaróg)
  • Rodzaje serów według zawartości tłuszczu:
    • Pełnotłuste
    • Tłuste
    • Półtłuste
    • Chude
    • Odtłuszczone

Proces produkcji

Produkcja sera zaczyna się od normalizacji zawartości tłuszczu w mleku, które następnie pasteryzowane. Dodaje się odpowiednie bakterie, które przetwarzają laktozę. Sery dzielą się na podpuszczkowe, kwasowe i kwasowo-podpuszczkowe. Do produkcji serów podpuszczkowych używa się podpuszczki, a proces dojrzewania wpływa na ich smak i zapach.

Historia sera

Produkcja sera ma swoje korzenie w udomowieniu zwierząt, sięgając czasów 8000 lat p.n.e. w Iranie. Najstarszy znany ser podobny do mozzarelli powstał na Kujawach 7500 lat temu. W starożytnym Rzymie rozwinięto umiejętności produkcji sera, a znaczące postępy miały miejsce w średniowieczu. Przemysłowa produkcja sera rozpoczęła się w XIX wieku w Szwajcarii.

Prawo Wspólnot Europejskich w sprawie sera

Rozporządzenie z 1987 roku zarezerwowało termin „ser” tylko dla wyrobów z mleka. Wiele produktów seropodobnych, które zawierają oleje roślinne, wciąż jest sprzedawanych pod tą nazwą. Terminy dotyczące produktów wegańskich także budzą kontrowersje, a Trybunał Sprawiedliwości UE zastrzegł, że „ser” dotyczy głównie produktów odzwierzęcych.

Najnowsze aktualności: