Dzisiaj jest 12 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł

Zanurzeni w smaku: jak tradycyjne potrawy świąteczne mogą wpływać na zdrowie naszych naczyń krwionośnych

Świąteczne biesiady, pełne tradycyjnych potraw, są dla wielu z nas nieodłącznym elementem Bożego Narodzenia. Niestety, uwielbienie dla tych specjałów wiąże się z pewnymi zagrożeniami zdrowotnymi. Liczne dania, choć smakowite, często obfitują w tłuszcze, sól oraz cukry, co może negatywnie wpływać na nasze zdrowie w większych ilościach. Szkodliwość tych składników w nadmiarze szczególnie obciąża układ pokarmowy oraz krążeniowy.

RYBY Z UMIAREM

Nie sposób wyobrazić sobie Wigilii bez karpia, który dla wielu osób jest nieodzownym elementem świątecznego stołu. Jednak badania, w tym te przeprowadzone przez T. V. Gadiraju, pokazują, że smażona żywność, w tym karp, może przyczyniać się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Zamiast tradycyjnie smażonego karpia, warto rozważyć jego pieczoną wersję z ziołami, która będzie bardziej korzystna dla zdrowia.

Co więcej, śledzie, serwowane na różne sposoby, również mogą szkodzić. Wysoka zawartość soli i tłuszczu sprawia, że lepiej wybierać świeże śledzie, choć warto pamiętać o ich dużej liczbie drobnych ości.

MIĘSO NA ŚWIĄTECZNYM STOLE

Podczas rodzinnych zjazdów często sięgamy po mięsne specjały. Choć są to zazwyczaj pyszne potrawy, nie brakuje w nich zdrowotnych pułapek. Tłuste kiełbasy i konserwanty mogą przyczyniać się do odkładania blaszek miażdżycowych, podobnie jak pasztety. Zamiast tego, lepiej postawić na chudsze mięso drobiowe, pieczone lub gotowane, które dostarczy nam niezbędnych białek, a jednocześnie będzie mniej kaloryczne.

Pierogi z mięsem, kuszące smakiem, mogą okazać się prawdziwymi kalorycznymi bombami. Wypieki smażone na tłuszczu, z ciężkim ciastem, warto spożywać z umiarem, aby nie obciążać organizmu w nadmiarze.

DESERY I SŁODKOŚCI – OSTRZEŻENIE

Choć ciężko sobie odmówić słodkości na świątecznym stole, należy mieć na uwadze ich kaloryczność. Makowiec, sernik czy pierniki to tylko niektóre z przysmaków, które mogą negatywnie wpłynąć na naszą sylwetkę oraz zdrowie. Podobnie jest z kompocikami i słodkimi sokami, które zawierają sporo cukru i mogą prowadzić do wzrostu trójglicerydów.

Do tej listy można dodać również sałatki jarzynowe z majonezem, obfity bigos czy krokiety smażone na patelni. Tradycyjne metody ich przyrządzania uczyniły je nie tylko kalorycznymi, ale także mogą powodować problemy zdrowotne, takie jak niestrawność, wzdęcia czy ospałość.

UMIAR KLUCZOWY W ŚWIĘTA

W tak wyjątkowy dzień trudno zrezygnować z ulubionych potraw. Najważniejsze jest jednak, aby podejść do wszystkiego z umiarem, a dla osób borykających się z problemami zdrowotnymi, rozważyć zdrowsze alternatywy. Świąteczne spotkania mogą być przyjemnością, gdy pamiętamy o owocach sezonu, warzywach i mniej kalorycznych wersjach tradycyjnych potraw.

Źródło/foto: Polsat News

iStock
Już dziś dołącz do naszej społeczności i polub naszą stroną na Facebooku!
Polub na
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Przeczytaj również:

Artykuły minuta po minucie