Dzisiaj jest 30 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Tradycyjny pasztet według starej receptury idealny na świąteczny stół

Biskup warmiński Ignacy Krasicki to postać znana nie tylko jako utalentowany poeta i autor bajek dla dzieci, ale także jako pasjonat dobrego jedzenia. Na jego książęcym dworze w Lidzbarku Warmińskim serwował ulubiony przez siebie pasztet śledziowy, zachwycając nim zarówno domowników, jak i gości. Młodzi kucharze z Olsztynka postanowili odtworzyć ten wyjątkowy przysmak, inspirując się zapisami z dzienników Krasickiego.

Śledzie nie tylko na Wigilię

Śledzie są tradycyjnie obecne na naszych stołach przed świętami Bożego Narodzenia, w różnych odsłonach – od marynowanych w ostrym sosie, po delikatne w śmietanie. Pomysł na pasztet z tego rybiego przysmaku wypłynął z historycznych zapisków biskupa. „Przypisane do jego dworu kulinarne wspomnienia świadczą o dużej popularności tego dania” – mówi Wojciech Szalkiewicz, koordynator promocji w Starostwie Powiatowym w Olsztynie.

Tradycja w nowoczesnym wydaniu

Oryginalny przepis trafił do książki kulinarnej i ma zostać zarejestrowany jako produkt tradycyjny Warmii. „Nieco go zmodyfikowaliśmy” – przyznaje Danuta Szulc, nauczycielka w Technikum Hotelarsko-Gastronomicznym w Olsztynku. Zmiana polega na pieczeniu pasztetu w kąpieli wodnej, co sprawia, że potrawa nabiera soczystości. „Foremki z masą śledziową umieszczamy w blaszce z wodą, co gwarantuje doskonałą konsystencję” – dodaje pedagog.

Świąteczny smak pasztetu

Pasztet ze śledzia to doskonała propozycja na wigilijny stół czy wielkanocne śniadanie, a najlepszymi dodatkami są żurawina lub sos tatarski. „Tego dania nie może zabraknąć!” – zapewnia pani Danuta.

Składniki na pasztet śledziowy

By przygotować ten wyjątkowy specjał, potrzebujemy:

  • 50 dkg śledzi (plus mleko do wymoczenia)
  • 50 dkg ugotowanych lub pieczonych ziemniaków
  • 30 dkg cebuli
  • Olej do smażenia
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, majeranek, sos grzybowy

Śledzie należy moczyć w mleku przez kilka godzin, a następnie zmielić razem z ziemniakami. Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy przyprawy, a całość pieczemy najpierw 10 minut w 200 stopniach, a następnie przez 40 minut w 160 stopniach. Proste, prawda? Zatem do dzieła!

Pasztet na każdą okazję

Warto wspomnieć, że połączenie tradycyjnych smaków z nowoczesnymi technikami kulinarnymi może dać nam zaskakujące efekty. Pasztet można wzbogacić o różne elementy, takie jak przyprawy czy dodatki, które nadadzą mu indywidualny charakter. Czy może być coś bardziej zachwycającego niż wspólne przygotowanie potrawy, która ma swe korzenie w historii? Takie chwile zbliżają do siebie bliskich i tworzą niezapomniane wspomnienia.

O autorze:

Remigiusz Buczek

Piszę tu i tam, a bardziej tu. Zainteresowania to sport, polityka, nowe technologie.
Już dziś dołącz do naszej społeczności i polub naszą stroną na Facebooku!
Polub na
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Przeczytaj również:

Artykuły minuta po minucie