Dzisiaj jest 22 listopada 2024 r.
Chcę dodać własny artykuł

Salmonella w serze: ostrzeżenie GIS o zagrożeniu dla zdrowia konsumentów

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydaje niepokojące ostrzeżenie dotyczące Sera Złotego Mazur w opakowaniu 150 g. W jednej z partii tego wyrobu stwierdzono obecność niebezpiecznej bakterii, a mianowicie Salmonelli, która może prowadzić do poważnych zatruć pokarmowych. Producent już podjął kroki w celu wycofania skażonego produktu z rynku.

Ryzyko Zatrucia Pokarmowego

Jak informuje GIS w oficjalnym komunikacie, w wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono, że w jednej z pięciu badanych próbek Sera Złotego Mazur znalazły się pałeczki Salmonelli. Spożycie produktu z zanieczyszczeniem, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, stwarza ryzyko zatrucia pokarmowego. Numer partii, który należy unikać to 30.08/P6 16:59.

Informacje o Produkcie

Termin przydatności do spożycia dla wskazanej partii upływa 28 listopada 2024 r. Kod kreskowy to 5900820008406, a producentem jest Spółdzielnia Mleczarska „MLEKPOL” z siedzibą w Grajewie, ul. Elewatorska 13, z weterynaryjnym numerem identyfikacyjnym PL 20041601 WE.

Reakcje i Postępowanie

GIS zaznaczył, że producent natychmiast podjął działania w celu usunięcia zakwestionowanego wyrobu z obrotu. Organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą ponadto postępowanie wyjaśniające dotyczące działań producenta.

Pamiętaj o Bezpieczeństwie

Należy podkreślić, że spożycie produktów z wyżej wspomnianej partii jest wysoce niewskazane. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po zjedzeniu tego sera, należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem.

O sprawach tego typu warto pisać nie tylko poważnie, ale także z nutką żartu czy ironii, zwłaszcza że zdrowie i bezpieczeństwo konsumentów to nie temat do żartów. Zachowujmy naszą czujność, bo nieprzemyślane zakupy mogą skończyć się przykrymi dolegliwościami.

Źródło/foto: Polsat News

Pixabay.com
Już dziś dołącz do naszej społeczności i polub naszą stroną na Facebooku!
Polub na
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Przeczytaj również:

Artykuły minuta po minucie