Dzisiaj jest 25 lutego 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Puszyste pączki inspirowane kultowymi cukierkami – przepis na słodką chwilę w domowym zaciszu

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a w cukierniach i sklepach już królują słodkie przysmaki, przyćmiewając resztę asortymentu. Zamiast jednak sięgać po kolejnego klasycznego pączka z różą czy marmoladą, warto spróbować samodzielnie przygotować pyszne słodkości. Pączki wypełnione kremem o smaku kultowych cukierków to prawdziwy hit, który z pewnością zaskoczy niejednego smakosza!

Tłusty czwartek 2025 – co nas czeka?

W tym roku jedno z ulubionych świąt Polaków przypada wyjątkowo późno, bo dopiero 27 lutego. Dla porównania, w 2024 roku celebracje zaczęły się znacznie wcześniej, bo już 8 lutego. Takie „opóźnienie” związane jest z tym, że w 2025 roku Wielkanoc wypada na 20 kwietnia, co wpływa na datę Tłustego Czwartku.

Jak przyrządzić pączki – piec czy smażyć?

Istnieją dwie główne metody przygotowania pączków. Tradycyjne przepisy mówią o smażeniu ich na głębokim oleju, ale coraz więcej kulinarnych wskazówek sugeruje, że równie smaczny efekt można uzyskać, piekąc je w piekarniku. Pączki smażone mają chrupiącą skórkę i wilgotne wnętrze, zaś pieczone są lżejsze i delikatniejsze w konsystencji.

Klucz do sukcesu – odpowiednie przygotowanie ciasta

Aby uzyskać idealne tłustoczwartkowe delikatesy, należy szczególnie zadbać o przygotowanie ciasta oraz ustawienie odpowiedniej temperatury pieczenia. Najważniejszym krokiem jest umożliwienie ciastu prawidłowego wyrastania, co ma kluczowe znaczenie dla tekstury i lekkości pączków.

Przepis na pączki z nadzieniem o smaku Białych Michałków

Roksana Konkolska, autorka kontentu kulinarnego, podzieliła się przepisem na pyszne pączki z nadzieniem przypominającym smak Białych Michałków. Jej profil to skarbnica oryginalnych receptur na słodkie przekąski.

Składniki:

  • mąka
  • cukier
  • sól
  • drożdże
  • jajko
  • żółtko
  • masło
  • śmietanka
  • Białe Michałki
  • biała czekolada
  • orzeszki (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania rozczynu drożdżowego. Pokrusz drożdże do miseczki, dodaj pół łyżeczki cukru i pół łyżki mąki, następnie zalej ciepłym mlekiem i wymieszaj do rozpuszczenia. Zakryj ściereczką na 10 minut.
  2. Przesiej mąkę do dużej miski, a następnie dodaj cukier, sól, rozczyn drożdżowy, jajko i żółtko. Wymieszaj składniki i zagnieć ciasto, dodając na końcu miękkie masło. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
  3. Przykryj ciasto i odstaw je w ciepłe miejsce na godzinę.
  4. W międzyczasie podgrzej śmietankę (nie zagotowując) i dodaj posiekane Białe Michałki oraz kostki białej czekolady, mieszając do rozpuszczenia. Wstaw do lodówki.
  5. Wyrośnięte ciasto podziel na 6 lub 8 kulek, umieść je w papierowych papilotach na blaszce do pieczenia i odstaw na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
  6. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i piecz przez 13 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  7. Wyjmij krem z lodówki, zmiksuj go z serkiem mascarpone i przełóż do rękawa cukierniczego.
  8. Ciepłe pączki nadziej kremem, a na koniec polej rozpuszczoną czekoladą i posyp posiekanymi orzeszkami. Smacznego!

Nie pozwól, aby Tłusty Czwartek przeszedł Ci obok bez spróbowania tych wyjątkowych pączków!

Źródło: Instagram / kuchnia.wp.pl

Kiedy wypada Tłusty Czwartek 2025?

Na ten dzień czeka niemal każdy! Kto by się nimi nie zajadał, gdy nie liczy się wtedy kalorie?

Ogłoszenia przed Tłustym Czwartkiem

W niektórych miejscach będzie można skosztować pączków za darmo. Gdzie ich szukać? Zobaczymy, co przyniesie ten słodki dzień!

Ceny pączków z Aldi

Co to za ceny, sa to uczciwe kwoty? Zobaczymy, jakie niespodzianki przyniesie nam Tłusty Czwartek!

O autorze:

Remigiusz Buczek

Piszę tu i tam, a bardziej tu. Zainteresowania to sport, polityka, nowe technologie.
Już dziś dołącz do naszej społeczności i polub naszą stroną na Facebooku!
Polub na
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Przeczytaj również:

Artykuły minuta po minucie