Dzisiaj jest 17 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł

Pizza, którą musisz ukarać: niezwykłe zasady w wyjątkowej restauracji

Słodki ananas w zestawieniu z szynką oraz wyrazistą podstawą pizzy to połączenie, które budzi skrajne emocje. „Pizza Hawajska” jest jednym z najbardziej kontrowersyjnych dań, które dzieli opinie kulinarne na całym świecie. Choć w Italii to nietypowe danie zyskało miano czegoś, co nie zasługuje na miano prawdziwej pizzy, w krajach takich jak Polska czy Wielka Brytania ma swoich zapalonych zwolenników. Z nieukrywaną ironią, jeden z właścicieli pizzerii w Anglii postanowił „zmierzyć się” z tym zjawiskiem, stosując niezwykle wysoką cenę jako środek krytyki.

Prawdziwe pochodzenie pizzy hawajskiej

Wbrew powszechnym wyobrażeniom, pizza hawajska nie wywodzi się z Hawajów. Jej historia sięga Kanady, gdzie grecki imigrant Sam Panopoulos w 1962 roku wprowadził do swojego menu pizzę z ananasem. Dlaczego? Panopoulos pragnął przyciągnąć większą liczbę klientów do swojej restauracji, więc postanowił poeksperymentować z połączeniami smakowymi. Dodanie owocu do typowych składników — sera i szynki — zaskoczyło wielu, a danie to zdobyło rzesze zwolenników oraz przeciwników. Właściciel pizzerii z Norwich postanowił na swój sposób skomentować ten kulinarny przebój.

Skandaliczna cena dla kontrowersyjnej pizzy

Mimo że oferta dotycząca pizzy hawajskiej jest obecna w menu pizzerii, jej cena sięga aż 100 funtów (około 120 euro lub 500 złotych). Właściciel nie prowadzi lokalu z wysokimi cenami — inne dania, takie jak klasyczna pizza neapolitańska, dostępne są w znacznie bardziej przystępnych stawkach. Nie brakuje jednak osób, które są oburzone tym posunięciem. W wywiadzie dla „CNN Travel” właściciel pizzerii jasno wyraził swoją opinię: dla niego owoce tropikalne absolutnie nie powinny znajdować się na włoskiej pizzy. A na dodatek w menu umieścił sarkastyczny komentarz, wzywając klientów do zamówienia szampana w parze z luksusową pizzą.

Ankieta na temat pizzy hawajskiej

Portal Travelbook.de donosi, że jak dotąd nikt nie zdecydował się na zakup tej dość drogiej potrawy. Właściciel pizzerii, dostrzegając zainteresowanie ananasem na pizzy wśród Brytyjczyków, postanowił zorganizować ankietę wspólnie z lokalnym dziennikiem „Norwich Evening News”. Badanie ma na celu ustalenie, czy klienci są za czy przeciw takiemu połączeniu. Głosowanie trwa do 25 stycznia, a jak na razie 64% uczestników opowiada się za pizzą hawajską. Zatem, czy dzisiejsze kontrowersje staną się wkrótce normą w menu tej pizzerii? Czas pokaże.

Choć pizza hawajska pozostaje tematem gorących debat, jedno jest pewne — kulinarny świat nigdy nie przestaje zaskakiwać.

O autorze:

Remigiusz Buczek

Piszę tu i tam, a bardziej tu. Zainteresowania to sport, polityka, nowe technologie.
Już dziś dołącz do naszej społeczności i polub naszą stroną na Facebooku!
Polub na
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Przeczytaj również:

Artykuły minuta po minucie