Dzisiaj jest 19 maja 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Owoce, które zyskują na wartości po wyjęciu z lodówki i lepiej smakuje je spożywać po zamrożeniu

Borówki to jedne z najbardziej lubianych owoców w Polsce, cieszące się szczególnym uznaniem ze względu na swój smak i bogactwo składników odżywczych. Pomimo ich popularności, wielu ludzi nie wykorzystuje ich pełnego potencjału. Dietetyk dr Hanna Stolińska zwraca uwagę na mało znany sposób, który może zwiększyć nasze korzyści zdrowotne płynące z tych owoców. Jaki to sposób? Odpowiedź jest zaskakująco prosta.

MLEKO ŚWIEŻE CZY MROŻONE?

Większość z nas ma przekonanie, że świeże owoce są najzdrowsze. W przypadku borówek sytuacja bywa jednak inna. Konsultantka dietetyczna, dr Hanna Stolińska, w swoim filmie wyjaśnia, że mrożenie borówek nie tylko nie wpływa negatywnie na ich wartości odżywcze, ale wręcz je zwiększa. „Proces mrożenia podnosi poziom antyoksydantów oraz ich biodostępność, co oznacza, że nasz organizm może łatwiej przyswajać te cenne substancje” – zaznacza ekspertka.

ODNALEZIENIE SKARBCA ANTYOKSYDANTÓW

Podczas mrożenia w borówkach powstają kryształki lodu, które delikatnie uszkadzają ich komórkową strukturę. To kluczowy moment, kiedy uwalniają się antocyjany — silne przeciwutleniacze. Dzięki temu organizm zyskuje ułatwiony dostęp do tych cennych związków.

Mrożone borówki są nie tylko zdrowe, ale także wszechstronne w kuchni. Jak podpowiada dr Stolińska, można je dodawać do jogurtów, owsianki, koktajli czy deserów bez konieczności wcześniejszego rozmrażania, co znacznie oszczędza czas. „To prosty sposób na wzbogacenie diety o wartościowe składniki, bez dodatkowego wysiłku” – dodaje dietetyczka.

SKARB W TWOJYM GARDLE

Borówki amerykańskie to prawdziwa skarbnica zdrowia — niskokaloryczne, bowiem tylko 50 g owoców dostarcza zaledwie około 29 kcal, a jednocześnie są ubogie w ważne składniki odżywcze. Zawierają ogromne ilości antyoksydantów, które odgrywają kluczową rolę w ochronie organizmu przed stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami.

Regularne spożywanie borówek może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Te owoce są również cennym wsparciem w profilaktyce insulinooporności i cukrzycy typu 2, ponieważ nie powodują gwałtownych wzrostów poziomu glukozy we krwi. Ich właściwości czynią je idealnym wyborem dla osób z zaburzeniami metabolicznymi.

Borówki oferują nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale również szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Warto rozważyć mrożenie tych owoców, aby w pełni wykorzystać ich potencjał.

NIESPODZIANKA DLA ZDROWIA

Kiedy mówi się o letnich owocach, często w pierwszej kolejności na myśl przychodzą truskawki. Ale czy wiesz, że w Polsce rośnie owoc, którego zdrowotne właściwości mogą Cię zaskoczyć? Owoce te, nazywane eliksirem zdrowia, zyskują na popularności, ale niewiele osób zdaje sobie sprawę z ich wspaniałych właściwości. Chociaż truskawki to klasyka, być może warto poszerzyć horyzonty o mniej znane skarby natury, które sój w moim ogrodzie lub w najbliższym sklepie mogą czaić się pomiędzy innymi owocami.)

O autorze:

Remigiusz Buczek

Piszę tu i tam, a bardziej tu. Zainteresowania to sport, polityka, nowe technologie.
Już dziś dołącz do naszej społeczności i polub naszą stroną na Facebooku!
Polub na
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Przeczytaj również:

Artykuły minuta po minucie