Główny Inspektorat Sanitarny oczekuje na ministerialne rozporządzenie, które zakazuje sprzedaży muchomora czerwonego. Dr Paweł Grzesiowski zwrócił uwagę na rosnącą popularność tego grzyba w Internecie, co budzi poważne obawy. Przypomnijmy, że muchomory zawierają substancje toksyczne, a ich spożycie w postaci surowej może prowadzić do ciężkich komplikacji zdrowotnych.
Reakcja Głównego Inspektoratu Sanitarnego
Sprawa została nagłośniona przez Radio Zet, które skontaktowało się z dr. Pawłem Grzesiowskim. Ekspert podkreślił, że Główny Inspektorat Sanitarny z uwagą monitoruje niepokojący trend związany z zakupem czerwonych muchomorów przez użytkowników sieci. Rozpędzająca się sprzedaż tego trującego grzyba jest obowiązkiem pilnej reakcji.
– Mamy zamiar wprowadzić zakaz sprzedaży muchomora czerwonego, który zawiera substancje niebezpieczne dla zdrowia, na początku listopada – zakomunikował dr Grzesiowski.
Przygotowania do zakazu
Obecnie brak jest jakichkolwiek przepisów regulujących sprzedaż muchomorów, lecz sytuacja wkrótce ulegnie zmianie dzięki staraniom pracowników sanepidu. Szykują oni opinię, która stwierdza, że zawarte w muchomorach składniki psychoaktywne są szkodliwe. To przyczyni się do umieszczenia ich na liście substancji zabronionych. Kolejnym krokiem będzie wydanie stosownego rozporządzenia przez Ministerstwo Zdrowia.
Dr Grzesiowski zaznaczył, że obecna sytuacja wiąże się z luką prawną, która dezorientuje konsumentów. Warto jednak pamiętać, że spożycie surowych muchomorów czerwonych zagraża zdrowiu, podczas gdy po obróbce termicznej stają się one jadalne i smaczne.
Źródło/foto: Interia