Skoncentrowana kofeina w proszku może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia nawet w niewielkich dawkach – ostrzega niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR). Przedmiotowy produkt jest wykorzystywany przez niektórych sportowców w celu zwiększenia wydolności przed treningiem. Ponadto, specjaliści zwracają uwagę na jego dostępność w sieci.
Ryzyko przedawkowania
Instytut Oceny Ryzyka (Bundesinstitut für Risikobewertung – BfR) wskazuje na wysokie ryzyko przypadkowego przedawkowania preparatów zawierających skoncentrowaną kofeinę. Nawet minimalne ilości mogą wywołać poważne problemy zdrowotne.
Trudności w ocenie dawki
W raporcie BfR podkreślono, że działanie tak dużej ilości kofeiny w proszku może być fałszywie oceniane przez konsumentów, gdyż nie można go porównywać z jej ilością zawartą w napojach, takich jak kawa. Często kofeina w proszku reklamowana jest jako suplement diety i przez to może być lekceważona przez osoby, które jej używają.
Skutki uboczne wysokich dawek
Przyjmowanie zbyt dużej ilości kofeiny może prowadzić do groźnych objawów, takich jak silny niepokój, nudności, podwyższone ciśnienie krwi, kołatanie serca czy arytmia. Spożycie około 5 – 10 g czystej kofeiny, co odpowiada mniej więcej jednej do dwóch łyżeczek, może być nawet fatalne.
Porównanie z kawą
Z analizy niemieckich ekspertów wynika, że jedna filiżanka kawy (o pojemności 200 ml) dostarcza około 0,09 g kofeiny. Aby osiągnąć dawkę 5 g czystej kofeiny, należałoby wypić około dziesięciu litrów kawy. W przypadku skoncentrowanych proszków kofeinowych, już jedna lub dwie łyżeczki mogą zawierać około 5 do 10 g kofeiny, co stanowi zagrożenie dla życia.
Przypadki zatruć
W Niemczech odnotowano przypadki poważnych zatruć kofeiną. Raport BfR opisuje sytuację młodej kobiety, która przypadkowo spożyła dwie łyżeczki wysoce skoncentrowanego proszku, co odpowiadało około 9 g kofeiny. Mimo intensywnej terapii, zmarła. Instytut podkreśla, że standardowe wagi kuchenne nie są odpowiednie do precyzyjnego odmierzania takich małych ilości.
Bezpieczne dawki
BfR przypomina, powołując się na europejski organ ds. bezpieczeństwa żywności (EFSA), że dzienna dawka kofeiny wynosząca 0,4 g jest uznawana za bezpieczną. Dla kobiet w ciąży oraz karmiących dzieci, bezpieczna kwota to 0,2 g dziennie.
Źródło/foto: Interia