Przygotowanie frytek
Zacznijmy od frytek! Jeśli używasz świeżych ziemniaków, to musisz je najpierw obrać, umyć i pokroić w słupki. Następnie wrzuć je do zimnej wody na około 30 minut, żeby pozbyć się nadmiaru skrobi – to naprawdę kluczowa kwestia dla uzyskania chrupiących frytek. Po tym czasie, osusz frytki ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się wody. Rozgrzej oliwę na patelni lub w frytkownicy do około 180°C i smaż frytki na złoty kolor przez 5-7 minut. Jeśli korzystasz z frytek mrożonych, postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu – to proste!
Przygotowanie sosu
Teraz czas na sos, który doda całemu daniu głębi smaku. W małym rondelku rozpuść masło na średnim ogniu. Gdy masło się rozpuści, dodaj mąkę, mieszając, aż uzyskasz zasmażkę. Gotuj przez około 1-2 minuty, aż nabierze lekko złotego koloru. Teraz czas na bulion – powoli wlewaj 500 ml bulionu (wołowego lub drobiowego), cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Dodaj sos sojowy oraz przyprawy do smaku, a następnie gotuj przez 5-7 minut, aż sos zgęstnieje i będzie gotowy do podania.
Złożenie dania
To jest wisienka na torcie! Na talerzu ułóż gorące frytki, które wcześniej przygotowałeś. Na frytki równomiernie rozłóż ser cheddar, aby się lekko roztopił pod wpływem ciepła frytek. Teraz to wszystko polej przygotowanym sosem, którego zapach z pewnością rozbudzi apetyt. Jeśli chcesz dodać jeszcze odrobinę świeżości, posyp danie posiekanym szczypiorkiem – wygląda super i smakuje jeszcze lepiej!