Dzisiaj jest 25 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Żywność ekologiczna

Chcę dodać własny artykuł

Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna, znana również jako żywność biologiczna lub organiczna, to produkty wytwarzane zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Kluczowym celem tych metod jest ochrona zdrowia ludzi oraz środowiska naturalnego.

Cechy żywności ekologicznej

Produkcja żywności ekologicznej opiera się na trzech filarach zrównoważonego rozwoju:

  • Ekologiczny: Wykorzystanie zasobów wewnętrznych systemu.
  • Ekonomiczny: Wyższe nakłady pracy są rekompensowane wyższą ceną produktów.
  • Społeczny: Zwiększenie zatrudnienia na obszarach wiejskich.

Producenci są zobowiązani do oznaczania swoich produktów odpowiednim logo Unii Europejskiej oraz podawania numeru jednostki certyfikującej i pochodzenia surowców. W Polsce kontrolą i certyfikacją zajmują się 13 upoważnione jednostki.

Regulacje prawne

Produkcja żywności ekologicznej w UE jest regulowana rozporządzeniem Rady (WE) nr 834/2007, które dotyczy produkcji oraz znakowania produktów ekologicznych. Warto zauważyć, że termin „zdrowa żywność” jest często mylony z żywnością ekologiczną, jednak nie jest objęty takimi samymi standardami certyfikacji.

Wpływ na zdrowie

Aktualnie brak jest wystarczających dowodów na to, że żywność ekologiczna jest zdrowsza od konwencjonalnej.

Rynek żywności ekologicznej w Polsce

Wartość polskiego rynku żywności ekologicznej szacuje się na około 100 mln €. Około 7% Polaków kupuje żywność certyfikowaną, głównie w specjalistycznych sklepach oraz bezpośrednio u rolników. Powierzchnia upraw ekologicznych w Polsce rośnie, a w 2008 roku funkcjonowało 14 896 gospodarstw ekologicznych, zajmujących 314,9 tys. hektarów.

Kontrola UOKiK w 2013 roku wykazała, że ponad 22% partii żywności ekologicznej miało nieprawidłowości, a w ponad 57% skontrolowanych miejsc stwierdzono niezgodności.

Logo żywności ekologicznej

W Unii Europejskiej stosuje się logo (tzw. euroliść), które identyfikuje produkty pochodzące z ekologicznej produkcji.