Dzisiaj jest 25 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Żywica

Chcę dodać własny artykuł

Żywica – definicja i właściwości

Żywica to substancja produkowana przez niektóre rośliny, głównie drzewa iglaste. Znajduje się w międzykomórkowych przestrzeniach oraz przewodach żywicznych, wytwarzana przez komórki wydzielnicze zwane żywicorodnymi. U sosen przewody te są długie i liczne, co pozwala na wypływ dużych ilości żywicy w miejscach uszkodzeń drzewa. Jej barwa może się różnić w zależności od gatunku drzewa, od białej do szarej.

Skład żywic

Żywice są mieszankami nielotnych związków organicznych, które są nierozpuszczalne w wodzie. Główne składniki to terpenoidy (kwasy żywiczne i ich pochodne) oraz związki fenolowe.

Rodzaje żywic

  • Balata – z roślin z rodziny sączyńcowatych
  • Bursztyn bałtycki – kopalna żywica drzew iglastych
  • Haszysz – wysuszona żywica z kwiatostanów konopi indyjskich
  • Laka – z drzew lakowych
  • Mirra – z balsamowca mirry
  • Olibanum – z kadzidli
  • Sandarak – z drzew rodziny cyprysowatych
  • Żywica sosny – najczęściej z sosny zwyczajnej

Żywice mają zróżnicowane zastosowania, w tym w farmakologii jako leki i składniki leków. Bursztyn, jako kopalna żywica, jest szeroko stosowany w jubilerstwie.