Zraz w ogrodnictwie i leśnictwie
Zraz to szlachetny element szczepu, który łączy korzystne cechy rośliny. Powstaje w wyniku sztucznego połączenia z podkładką, co prowadzi do utworzenia nowego organizmu roślinnego, łączącego cechy obu roślin. Zraz pochodzi od gatunku lub odmiany interesującej dla hodowcy, co pozwala na uzyskanie pożądanych właściwości oraz lepszy rozwój rośliny.
Cechy dobrego zrazu
Aby zraz był skuteczny, powinien pochodzić z zdrowych roślin matecznych. Powinny one mieć cechy charakterystyczne dla gatunku oraz rosnąć w dobrze nasłonecznionych miejscach. Zrazy powinny być dobrze rozwinięte, a te zwiędnięte przed zastosowaniem należy umieścić w wodzie.
Metody pobierania zrazów
- Szczepienie zimowe w szklarni: Zrazy pobiera się późną jesienią, wiąże w wiązki, etykietuje i przechowuje w wilgotnym piasku w temperaturze 0-4 °C.
- Szczepienie wiosenne: Zrazy można pobierać tuż przed szczepieniem.
- Szczepienia roślin zimozielonych: Zrazy pozyskuje się zarówno wiosną, jak i późnym latem.
- Zrazy do okulizacji: Zrazy tnie się z pędów tegorocznych lub bezlistnych pędów zeszłorocznych. Dla cienkich pędów, takich jak buk czy brzoza, należy używać pędów dwu- lub trzyletnich.
Właściwe przygotowanie i wybór zrazów jest kluczowe dla sukcesu w szczepieniu roślin, co ma znaczenie w ogrodnictwie i szkółkarstwie.