Dzisiaj jest 25 lutego 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Ziarno aleuronowe

Chcę dodać własny artykuł

Ziarno aleuronowe

Ziarna aleuronowe, znane również jako mąka, to kuliste struktury białkowe, które powstają w wyniku odwodnienia i tężenia drobnych wakuoli w cytoplazmie. Te struktury powstają w końcowym etapie dojrzewania nasion i są wykorzystywane na początku kiełkowania przez rozwijający się zarodek jako źródło substancji odżywczych.

Budowa

Ziarna aleuronowe mogą mieć różnorodną budowę, która obejmuje:

  • Jednolita masa podstawowa (matriks) z albuminami.
  • Globoidy i krystaloidy białkowe, które pęcznieją (np. w rączniku pospolitym).

Globoidy składają się z fityny, tworzonej przez nierozpuszczalne sole kwasu fitynowego.

Występowanie

Komórki zawierające ziarna aleuronowe tworzą warstwę aleuronową w bielmie traw. Przy produkcji białej mąki, ta warstwa oraz okrywa owocowo-nasienna są usuwane jako otręby. Ziarna aleuronowe występują również w bielmie rdestowatych oraz w komórkach bielma rącznika pospolitego i liścieniach, takich jak groch i fasola.