Ziarno aleuronowe
Ziarna aleuronowe, znane również jako mąka, to kuliste struktury białkowe, które powstają w wyniku odwodnienia i tężenia drobnych wakuoli w cytoplazmie. Te struktury powstają w końcowym etapie dojrzewania nasion i są wykorzystywane na początku kiełkowania przez rozwijający się zarodek jako źródło substancji odżywczych.
Budowa
Ziarna aleuronowe mogą mieć różnorodną budowę, która obejmuje:
- Jednolita masa podstawowa (matriks) z albuminami.
- Globoidy i krystaloidy białkowe, które pęcznieją (np. w rączniku pospolitym).
Globoidy składają się z fityny, tworzonej przez nierozpuszczalne sole kwasu fitynowego.
Występowanie
Komórki zawierające ziarna aleuronowe tworzą warstwę aleuronową w bielmie traw. Przy produkcji białej mąki, ta warstwa oraz okrywa owocowo-nasienna są usuwane jako otręby. Ziarna aleuronowe występują również w bielmie rdestowatych oraz w komórkach bielma rącznika pospolitego i liścieniach, takich jak groch i fasola.