Dzisiaj jest 12 grudnia 2024 r.
Chcę dodać własny artykuł

Zboża

Zboża i ich znaczenie

Zboża, czyli rośliny zbożowe z rodziny wiechlinowatych (Poaceae), to kluczowe rośliny uprawne, których owoce zawierają dużo skrobi. Służą one do produkcji żywności, pasz oraz w przemyśle. Najczęściej przetwarzane produkty to:

  • mąki
  • kasze
  • oleje
  • syropy

Zboża są podstawowym surowcem w wielu branżach, takich jak młynarstwo, piwowarstwo, gorzelnictwo oraz farmaceutyka.

Produkcja zbóż w Polsce

Zgodnie z danymi GUS, w 2021 roku zbiory zbóż w Polsce wyniosły 34,6 mln ton. Do zbóż niektóre źródła zaliczają także rośliny z innych rodzin, określane jako zboża rzekome, w tym:

  • gryka zwyczajna (Fagopyrum esculentum)
  • szarłat ogrodowy (Amaranthus caudatus)
  • szarłat wyniosły (Amaranthus cruentus)
  • szarłat koński (Amaranthus hypochondriacus)
  • komosa bladołodygowa (Chenopodium pallidicaule)
  • komosa ryżowa (Chenopodium quinoa)
  • kotewka orzech wodny (Trapa natans)

Rodzaje zbóż

Zboża dzieli się na dwie główne kategorie ze względu na sposób uprawy:

  • zboża jare
  • zboża ozime

Najnowsze aktualności: