Wsiewka – definicja i zastosowanie
Wsiewka to roślina dwu- lub wieloletnia, która jest siewana w rośliny ochronne i zbierana w kolejnych latach po ich zbiorze. Przykładem może być wsiewka koniczyny czerwonej w jęczmień jary. Stosowanie wsiewek jest szczególnie korzystne w rejonach, gdzie warunki nie sprzyjają uprawie poplonów ścierniskowych, na przykład przy opóźnionych żniwach.
Wymagania dla wsiewek
Aby wsiewki mogły prawidłowo rosnąć, pole musi spełniać określone warunki:
- Brak zachwaszczenia
- Odpowiednia zawartość składników pokarmowych
- Wilgotność gleby
Wsiewki należy siać w wilgotną glebę, zazwyczaj wczesną wiosną, chociaż w niektórych przypadkach możliwy jest siew jesienny.
Rodzaje wsiewek
Do najczęściej stosowanych wsiewek należą:
- Kończyny
- Seradele
- Marchew pastewna
- Trawy