Witamina B3 (Niacyna)
Witamina B3, znana również jako niacyna lub kwas 3-pirydynokarboksylowy, jest istotnym składnikiem odżywczym dla organizmu. Obejmuje dwa związki: kwas nikotynowy i jego amid (nikotynamid). Niacyna odgrywa kluczową rolę w metabolizmie i jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Rola w organizmie
Niacyna uczestniczy w:
- syntezie i rozkładzie węglowodanów, kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów;
- produkcji energii oraz tworzeniu krwinek czerwonych;
- regulacji poziomu cholesterolu;
- poprawie funkcji układu nerwowego.
Zapotrzebowanie dietetyczne
Zalecane dzienne spożycie niacyny wynosi:
- 2–12 mg dla dzieci;
- 14 mg dla kobiet;
- 16 mg dla mężczyzn;
- 17–18 mg dla kobiet w ciąży i karmiących.
Górna granica dla dorosłych wynosi 35 mg dziennie.
Objawy niedoboru i ich skutki
Niedobór niacyny może prowadzić do:
- osłabienia metabolizmu;
- pelagry, objawiającej się jako zespół 4D (zapalenie skóry, biegunka, otępienie, śmierć);
- problemy z układem pokarmowym oraz objawy psychiatryczne.
Wpływ na regulację cholesterolu
Niacyna zmniejsza poziom lipoprotein VLDL (złego cholesterolu) i zwiększa HDL (dobrego cholesterolu). Badania wykazały, że stosowanie niacyny może redukować ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, jednak w niektórych przypadkach może zwiększać ryzyko udarów.
Źródła niacyny
Niacyna znajduje się w produktach roślinnych i zwierzęcych, takich jak:
- mięso;
- orzechy;
- ziarna zbóż;
- kawa (zwłaszcza palona).
W przypadku niedoboru niacyna może być podawana domięśniowo lub doustnie.
Historia
Niacyna została po raz pierwszy opisana w 1873 roku przez Hugo Weidela. Jej biologiczne znaczenie odkrył Konrad Elvehjem, nazywając ją „czynnikiem zapobiegającym pelagrze”. Niacyna, jako trzecia odkryta witamina z grupy B, jest również znana jako witamina PP, co oznacza „czynnik zapobiegający pelagrze”.