Dzisiaj jest 25 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Węglan amonu

Chcę dodać własny artykuł

Węglan Amonowy

Węglan amonowy, o wzorze sumarycznym (NH4)2CO3 i masie molowej 96,09 g/mol, jest nieorganicznym związkiem chemicznym, który należy do grupy węglanów. Przyjmuje formę bezbarwnego, krystalicznego proszku, który jest dobrze rozpuszczalny w wodzie (1000 g/l przy 15 °C) i posiada gęstość wynoszącą 1,50 g/cm3.

Właściwości i zastosowanie

Węglan amonowy jest nietrwały, rozkłada się w temperaturze 58 °C na amoniak (NH3) oraz dwutlenek węgla (CO2). Dzięki tym właściwościom znajduje szerokie zastosowanie, w tym:

  • Środek spulchniający do ciast i wypieków (proszek do pieczenia).
  • Środek gaśniczy i przeciwpożarowy.
  • Odczynnik laboratoryjny.
  • Składnik mieszanin chłodzących.
  • Zastosowanie w farbiarstwie i garbarstwie.

Produkcja

Węglan amonowy można otrzymać na dwa sposoby:

  • Przez przepuszczanie dwutlenku węgla przez wodę amoniakalną.
  • Przez sublimację mieszaniny siarczanu amonu i węglanu wapnia.

Bezpieczeństwo

W przypadku stosowania węglanu amonowego należy zachować ostrożność, ponieważ może być szkodliwy w przypadku spożycia. Dawka śmiertelna LD50 wynosi 96 mg/kg dla myszy (dożylnie). Produkt należy przechowywać i używać zgodnie z zaleceniami zawartymi w kartach charakterystyki (MSDS).

Kategorie

  • Chemiczne dodatki do żywności
  • Nieorganiczne sole amonowe