Węglan Amonowy
Węglan amonowy, o wzorze sumarycznym (NH4)2CO3 i masie molowej 96,09 g/mol, jest nieorganicznym związkiem chemicznym, który należy do grupy węglanów. Przyjmuje formę bezbarwnego, krystalicznego proszku, który jest dobrze rozpuszczalny w wodzie (1000 g/l przy 15 °C) i posiada gęstość wynoszącą 1,50 g/cm3.
Właściwości i zastosowanie
Węglan amonowy jest nietrwały, rozkłada się w temperaturze 58 °C na amoniak (NH3) oraz dwutlenek węgla (CO2). Dzięki tym właściwościom znajduje szerokie zastosowanie, w tym:
- Środek spulchniający do ciast i wypieków (proszek do pieczenia).
- Środek gaśniczy i przeciwpożarowy.
- Odczynnik laboratoryjny.
- Składnik mieszanin chłodzących.
- Zastosowanie w farbiarstwie i garbarstwie.
Produkcja
Węglan amonowy można otrzymać na dwa sposoby:
- Przez przepuszczanie dwutlenku węgla przez wodę amoniakalną.
- Przez sublimację mieszaniny siarczanu amonu i węglanu wapnia.
Bezpieczeństwo
W przypadku stosowania węglanu amonowego należy zachować ostrożność, ponieważ może być szkodliwy w przypadku spożycia. Dawka śmiertelna LD50 wynosi 96 mg/kg dla myszy (dożylnie). Produkt należy przechowywać i używać zgodnie z zaleceniami zawartymi w kartach charakterystyki (MSDS).
Kategorie
- Chemiczne dodatki do żywności
- Nieorganiczne sole amonowe