Dzisiaj jest 18 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł

Wchłanianie pokarmu

Wchłanianie pokarmu

Wchłanianie pokarmu to proces, w którym substancje odżywcze są pobierane przez błony śluzowe i komórkowe, głównie w jelicie cienkim. Zachodzi to dzięki aktywności komórek oraz procesom dyfuzji i osmozy.

Niewielkie i rozpuszczalne w tłuszczach cząsteczki przenikają przez błonę komórkową zgodnie z gradientem stężeń. Natomiast jony i większe cząsteczki, takie jak glukoza czy aminokwasy, przechodzą przez błonę na zasadzie transportu aktywnego.

Główne miejsce wchłaniania składników odżywczych u ludzi to jelito cienkie, a tylko nieliczne substancje wchłaniane są w innych częściach przewodu pokarmowego, takich jak jama ustna, żołądek i jelito grube.

Wchłanianie w przewodzie pokarmowym

Jama ustna

  • cyjanek
  • nikotyna
  • alkohol
  • hormony zwierzęce
  • nitrogliceryna

Żołądek

  • alkohol
  • salicylany (np. polopiryna S)
  • cyjanki
  • woda
  • sole mineralne
  • roztwory glukozy

Jelito cienkie

Jelito cienkie jest głównym miejscem wchłaniania produktów trawienia. Proces ten zachodzi na dwa sposoby: dyfuzji oraz transportu aktywnego.

Na drodze dyfuzji wchłaniane są:

  • do naczyń krwionośnych: sole mineralne, jony jednowartościowe, witaminy C, B2, B6, fruktoza
  • do naczyń limfatycznych: kwasy tłuszczowe poniżej 13 atomów węgla, witaminy A, D, E, K

Na drodze transportu aktywnego wchłaniane są:

  • do naczyń krwionośnych: aminokwasy, glukoza, jony dwuwartościowe, witamina B12, kwas foliowy, puryny, pirymidyny
  • do naczyń limfatycznych: kwasy tłuszczowe o długich łańcuchach węglowych, mono- i diglicerydy

Produkty trawienia tłuszczów wchłaniane są w postaci miceli, które po resyntezie w komórkach nabłonka tworzą chylomikrony, wchłaniane do naczyń limfatycznych.

Jelito grube

  • woda
  • alkohol
  • niektóre leki (np. paracetamol, piramidon)
  • narkotyki
  • witaminy z grupy B (B1), K i H