Dzisiaj jest 17 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł

Uzo

Uzo – Grecka Wódka Anyżowa

Uzo (ngr. ούζο) to grecka wódka o anyżowym smaku, zawierająca do 48% alkoholu. Jest to najpopularniejszy napój alkoholowy w Grecji, często podawany z wodą, co powoduje mleczne zabarwienie, charakterystyczne dla aperitifów na bazie anyżku, takich jak absynt.

Pochodzenie Nazwy

Nazwa „uzo” powstała przypadkowo w XIX wieku w prywatnej destylarni w Tirnawos, regionie znanym z produkcji jedwabnych tkanin. Etykiety na tkaninach zawierały słowo uso (użytkownik), co z czasem stało się synonimem wysokiej jakości. Pierwszy klient, smakując nowy trunek, wyraził swoje uznanie, co przyczyniło się do utrwalenia tej nazwy.

Efekt Uzo

Podczas rozcieńczania uzo wodą, powstaje efekt mętnienia, spowodowany obecnością anetolu – związku chemicznego z anyżu, który nie rozpuszcza się w wodzie. W nierozcieńczonym stanie anetol jest rozpuszczony w wysokiej zawartości etanolu, ale po dodaniu wody wytrąca się w postaci drobnych kropli, co powoduje mętność napoju. To zjawisko nazywane jest „efektem uzo” i występuje również w innych wódkach anyżowych, takich jak turecka rakı.