Dzisiaj jest 16 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł

Tartrazyna

Tartrazyna

Tartrazyna (żółcień spożywcza 5, E102) to organiczny związek chemiczny będący cytrynowożółtym barwnikiem azowym, szeroko stosowany w przemyśle spożywczym. Otrzymany po raz pierwszy w 1884 roku przez J.H. Zieglera i M. Lochera, jest to pierwszy pigment pirazolonowy. Tartrazyna jest dopuszczona do użytku przez amerykańską agencję FDA, chociaż w niektórych krajach jej stosowanie jest zabronione. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 7,5 mg/kg masy ciała.

Otrzymywanie

Tartrazynę można uzyskać poprzez:

  • Kondensację dwóch cząsteczek kwasu 4-hydrazynylobenzenosulfonowego z jedną cząsteczką innego kwasu.
  • Kondensację jednej cząsteczki kwasu 4-hydrazynylobenzenosulfonowego z jedną cząsteczką innego kwasu oraz sprzęganie produktu tej reakcji z kwasem 4-(chlorodiazenylo)benzenosulfonowym.

Zastosowanie

Przemysł spożywczy

Tartrazyna jest wykorzystywana do barwienia różnych produktów spożywczych, w tym:

  • Napojów i zup
  • Polew do deserów
  • Wyrobów cukierniczych
  • Groszku i kukurydzy konserwowej
  • Krakersów serowych
  • Likierów owocowych
  • Dżemów, miodu sztucznego i musztardy

Inne zastosowania

Oprócz przemysłu spożywczego, tartrazyna znajduje się również w niektórych kosmetykach oraz jest stosowana jako barwnik do wełny, jedwabiu, papieru i laków w poligrafii.

Działanie niepożądane

Tartrazyna może powodować różne efekty uboczne, w tym:

  • Uwalnianie histaminy, co może nasilać objawy astmy.
  • Reakcje alergiczne, takie jak pokrzywka czy zapalenie skóry.
  • Problemy z koncentracją i objawy depresji.
  • Trudności w nauce u dzieci, a także potencjalne wystąpienie syndromu ADHD.

Nie została zaklasyfikowana przez IARC jako czynnik rakotwórczy dla ludzi.

Uwagi

Tartrazyna jest substancją kontrowersyjną, a jej stosowanie wymaga ostrożności, zwłaszcza u osób z alergiami lub nietolerancjami pokarmowymi.