Dzisiaj jest 25 lutego 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Suszenie

Chcę dodać własny artykuł

Suszenie – definicja i metody

Suszenie to zespół operacji technologicznych, mających na celu zmniejszenie zawartości rozpuszczalnika, głównie wody, w produkcie. Proces ten może obejmować różne metody, w zależności od stanu skupienia materiału.

Metody suszenia ciał stałych

Suszenie ciał stałych polega na odparowaniu rozpuszczalnika poprzez:

  • dostarczenie ciepła i przepływ gazu nad substancją,
  • obniżenie ciśnienia (suszenie próżniowe),
  • sublimację, która nazywana jest liofilizacją.

Innym sposobem na obniżenie prężności pary wodnej jest umieszczenie materiału w naczyniu z substancją higroskopijną, taką jak bezwodny CaCl2 lub P2O5.

Suszenie cieczy i gazów

Proces suszenia cieczy i gazów polega na usunięciu wody. W przypadku cieczy stosuje się:

  • dodatek suszący (np. sit molekularnych),
  • destylację.

Suszenie gazów można przeprowadzać poprzez:

  • absorpcję pary wodnej (np. przez H2SO4),
  • adsorpcję (np. aktywną krzemionkę),
  • obniżenie temperatury (wykraplanie lub wymrażanie).

Sprzęt do suszenia

W laboratoriach do suszenia używa się suszarek laboratoryjnych, natomiast w przemyśle stosuje się różnorodne urządzenia, takie jak:

  • suszarki próżniowe,
  • komorowe,
  • tunelowe,
  • bębnowe,
  • wieżowe,
  • szybowe.

Znaczenie suszenia w przemyśle

Suszenie ma kluczowe znaczenie w różnych branżach. W przemyśle spożywczym stosowane jest do konserwacji żywności, natomiast w przemyśle leśnym – do suszenia drewna. Proces ten zapobiega rozwojowi drobnoustrojów oraz ogranicza przemiany enzymatyczne i nieenzymatyczne.