Sola zwyczajna
Sola zwyczajna (Solea solea) to gatunek ryby z rodziny solowatych, klasyfikowany jako płastuga. Jest poławiana gospodarczo i występuje głównie w strefie przybrzeżnej Europy, od Morza Czarnego, przez Morze Śródziemne, aż po Morze Północne oraz w zachodnim Bałtyku.
Występowanie
Sola zwyczajna preferuje piaszczyste lub muliste dno, gdzie przebywa w samotności. Jej optymalna temperatura wody wynosi od 8 do 24 °C, a zimą ryba schodzi na większe głębokości. Czasami występuje także w rzekach.
Morfologia
Osobniki dorastają do około 70 cm długości i maksymalnie 3 kg masy, a średnia długość wynosi 30 cm. Charakteryzują się płaskim, owalnym kształtem ciała z oczami po jednej stronie. Płetwa grzbietowa zaczyna się tuż za głową i sięga do nasady ogona, a płetwa odbytowa jest długa i również sięga do nasady ogona. Strona grzbietowa ryby jest szarobrązowa do czerwonawobrązowej, z nieregularnymi cętkami.
Odżywianie
Sola zwyczajna żeruje głównie w nocy, żywiąc się bezkręgowcami oraz czasami małymi rybami.
Wartości odżywcze
W 100 g soli znajduje się:
- Kaloryczność: 349 kJ
- Białko: 17,5 g
- Tłuszcze: 1,4 g
- Węglowodany: 0 g
- Cholesterol: 80 mg
- Woda: 80 g
- Wapń: 29 mg
- Żelazo: 0,8 mg
- Potas: 309 mg
Sola jest źródłem białka oraz cennych kwasów tłuszczowych omega-3.