Dzisiaj jest 25 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Sól Mohra

Chcę dodać własny artykuł

Sól Mohra

Sól Mohra to nieorganiczny związek chemiczny, będący solą podwójną kwasu siarkowego, amoniaku i żelaza w II stopniu utlenienia. Jest to substancja stosunkowo odporna na utlenianie żelaza(II) do stopnia utlenienia III, co związane jest z obniżeniem pH roztworu poprzez hydrolizę jonów amonowych.

Właściwości fizyczne

  • Masa molowa: 284,05 g/mol
  • Wygląd: Niebieskawo-zielone, bezwonne kryształy (heksahydrat)
  • Rozpuszczalność w wodzie: 269 g/l
  • Gęstość: 1,86 g/cm³
  • Temperatura rozkładu: około 100 °C
  • Układ krystalograficzny: Jednoskośny (heksahydrat)

Zastosowanie

Sól Mohra znajduje zastosowanie w chemii analitycznej, pełniąc rolę odczynnika redukującego podczas miareczkowania redoks oraz jako stabilne źródło żelaza(II).

Odkrycie

Odkrywcą soli Mohra jest Karl Friedrich Mohr.

Informacje dodatkowe

  • Numer CAS: 10045-89-3 (heksahydrat)
  • LD50: 3250 mg/kg (szczur, doustnie)

Sól Mohra jest klasyfikowana jako nieorganiczna sól amonowa oraz sól kwasu siarkowego, a także jako związek żelaza(II). Jest wykorzystywana jako wskaźnik chemiczny.