Dzisiaj jest 5 lutego 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Sól Frémy’ego

Chcę dodać własny artykuł

„`html

Sól Frémy’ego

Sól Frémy’ego, znana również jako nitrozodisulfonian sodu lub potasu, jest nieorganicznym związkiem chemicznym będącym solą kwasu nitrozodisulfonowego. Charakteryzuje się obecnością rodnika, a w roztworach wykazuje intensywny purpurowy kolor (λmax 544 nm w zasadowym roztworze wodnym).

Otrzymywanie

Związek ten został po raz pierwszy otrzymany przez Edmonda Frémy’ego w 1845 roku. Proces produkcji polega na reakcji azotynu sodu, wodorowęglanu sodu i dwutlenku siarki. W wyniku tej reakcji powstaje hydroksyloaminodisulfonian sodu, który następnie utlenia się elektrochemicznie w środowisku zasadowym do nitrozodisulfonianu. Alternatywnie, utlenianie można przeprowadzić również za pomocą amoniakalnego roztworu nadmanganianu potasu.

Zastosowanie

Sól Frémy’ego jest silnym utleniaczem, co czyni ją użyteczną w różnych zastosowaniach:

  • Utlenianie pochodnych aniliny i fenoli do chinonów.
  • Eksperymenty EPR do badania mechanizmów reakcji redoks, w tym utleniania kwasu askorbinowego.

Przypisy

Kategoria: Nieorganiczne sole potasu, Pochodne tlenowych kwasów siarki, Nieorganiczne związki azotu, Rodniki.

„`