Siwucha – Tradycyjna Polska Wódka
Siwucha to aromatyzowana polska wódka, charakteryzująca się jasną, słomianą barwą oraz cierpkim smakiem. W niektórych regionach Polski termin ten odnosi się do samogonu lub niskiej jakości wódki, której kolor jest siwy z powodu niedokładnej destylacji.
Historia Siwuchy
Marka Siwucha po raz pierwszy została zarejestrowana w Warszawie na krótko przed I wojną światową. W okresie międzywojennym wódka ta była produkowana w różnych miejscach w Polsce. Po II wojnie światowej, w wyniku znacjonalizowania przemysłu alkoholowego, produkcja Siwuchy została wstrzymana.
W 1995 roku Polmos Zielona Góra wznowił produkcję tej wódki, przywracając ją na rynek.
Obecna Forma i Opakowanie
Obecnie Siwucha jest dostępna w półlitrowych butelkach, które są zamykane korkiem z drewna korkowego i zalewane lakiem, co podkreśla jej tradycyjny charakter.
Podsumowanie
- Siwucha to polska wódka o aromatyzowanym smaku.
- Historia marki sięga przed I wojną światową.
- Produkcję wódki wznowiono w 1995 roku.
- Sprzedawana jest w półlitrowych butelkach, zamykanych korkiem i lakowym zalewem.