Dzisiaj jest 12 grudnia 2024 r.
Chcę dodać własny artykuł

Sery solankowe

Sery solankowe

Sery solankowe to grupa serów podpuszczkowych, które mogą być wytwarzane z mleka owczego, krowiego lub ich mieszanki, z ewentualnym dodatkiem mleka koziego.

Przykłady serów solankowych

Do serów solankowych należą:

  • Feta (Grecja)
  • Biały ser solankowy (Bułgaria)
  • Bryndza

Proces produkcji

Produkcja serów solankowych, w tym fety, zaczyna się od oczyszczenia surowego mleka owczego, często z dodatkiem mleka koziego (5-10%). Mleko poddawane jest pasteryzacji w temperaturze 78-80°C przez kilkanaście sekund. Następnie, po ochłodzeniu do 30-35°C, dodawane są podpuszczka, chlorek wapnia i kultura bakterii jogurtowych.

W kotłach serowarskich powstaje skrzep, który kroi się na drobne kawałki, a następnie odcedza od serwatki w specjalnych formach. Powstałe sery solone są kilkukrotnie na wszystkich powierzchniach w odstępach kilku godzinnych. Następnie umieszczane są w beczkach, które tradycyjnie wykonane są z drewna bukowego, w pięciu warstwach, aby były szczelnie wypełnione.

Po 2-3 dniach przechowywania w temperaturze około 20°C, sery są przemywane solanką, ponownie solone i pakowane do beczek wyłożonych pergaminem. Następnie sery dojrzewają w temperaturze 16-18°C przez 10-15 dni. Po tym czasie beczki przenoszone są do chłodnego magazynu (2-4°C), gdzie sery leżakują i są okresowo obracane.

Przypisy i źródła

Więcej informacji na temat norm produkcyjnych można znaleźć w Polskiej normie branżowej sera solankowego z 1977 roku.

Najnowsze aktualności: