Reklama
Dzisiaj jest 10 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama

Salami (wędlina)

Salami

Salami to rodzaj trwałej, suchej i wędzonej kiełbasy, która charakteryzuje się długim procesem dojrzewania oraz skórką pokrytą białym nalotem pleśni z gatunku Penicillium i Aspergillus.

Reklama

Pochodzenie i skład

Oryginalne salami pochodzi z Włoch, zwłaszcza z regionów Mediolanu i Bolonii. Pierwotnie wytwarzano je z mięsa oślego (salame di asino), jednak obecnie najczęściej używa się mięsa wieprzowego, a czasami wołowego. Kluczowym składnikiem jest drobno pokrojona słonina oraz intensywne przyprawy, takie jak kardamon i pieprz.

Produkcja i różnorodność

Salami jest produkowane w wielu krajach, w tym:

Reklama
  • Włochy
  • Węgry
  • Niemcy
  • Francja
  • Hiszpania

W szczególności węgierskie salami, znane z łagodniejszego smaku, cieszy się renomą dzięki dwóm uznawanym markom: Pick (od 1883 roku) oraz Herz (od 1888 roku). Ich produkty charakteryzują się wysoką jakością, porównywalną z włoskimi wyrobami.

Charakterystyka

Salami zaliczane jest do najtrwalszych i najdroższych wędlin. Cienko pokrojone plasterki salami często podawane są jako przystawka lub składnik eleganckich kanapek.

Reklama
Reklama