Reklama
Dzisiaj jest 10 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama

Roztwór przesycony

Roztwór przesycony

Roztwór przesycony to rodzaj roztworu, w którym stężenie substancji rozpuszczonej przekracza stężenie roztworu nasyconego w danej temperaturze. Charakteryzuje się on niestabilnością termodynamiczną.

Reklama

Jak uzyskać roztwór przesycony?

Aby otrzymać roztwór przesycony, należy:

  • Przygotować roztwór nasycony w wyższej temperaturze.
  • Usunąć nadmiar stałej substancji rozpuszczanej, eliminując zarodki krystalizacji.
  • Ostrożnie schłodzić roztwór.

Warto zauważyć, że roztwór przesycony jest nietrwały. Wprowadzenie jakiegokolwiek zakłócenia, takiego jak wstrząs czy kurz, może prowadzić do krystalizacji nadmiaru substancji rozpuszczonej.

Reklama

Przykłady i zastosowania

Przykładem roztworu przesyconego, który można spotkać w codziennym życiu, jest miód. Krystalizacja glukozy w miodzie może trwać od kilku miesięcy do kilku lat w temperaturze pokojowej.

Roztwory przesycone mają również praktyczne zastosowanie, na przykład w ogrzewaczach dłoni, gdzie efekt uwalniania ciepła podczas krystalizacji jest wykorzystywany do ogrzewania.

Reklama
Reklama