Dzisiaj jest 12 grudnia 2024 r.
Chcę dodać własny artykuł

Rośliny przyprawowe

Rośliny przyprawowe

Rośliny przyprawowe to różnorodne części roślin (korzenie, kłącza, cebule, kora, kwiaty, owoce, nasiona) stosowane w kuchni w celu nadania potrawom smaku i aromatu. Często przypisuje się im także właściwości zdrowotne.

Ważniejsze rośliny przyprawowe

  • Owoce baldaszkowatych:
    • Anyż (Pimpinella anisum)
    • Kminek zwyczajny (Carum carvi)
    • Kolendra siewna (Coriandrum sativum)
    • Fenkuł włoski (Foeniculum vulgare)
    • Koper ogrodowy (Anethum graveolens)
    • Kmin rzymski (Cuminum cyminum)
    • Adżwan (Trachyspermum ammi)
    • Owoce selerów (Apium graveolens)
  • Inne owoce:
    • Anyż gwiaździsty (Illicium verum)
    • Granat (Punica granatum)
    • Pieprz czarny (Piper nigrum)
    • Wanilia (Vanilla planifolia)
    • Róża dzika (Rosa canina)
  • Nasiona:
    • Czarnuszka (Nigella sativa)
    • Kardamon (Elettaria cardamomum)
    • Kawa arabska (Coffea arabica)
    • Sezam (Sesamum indicum)
  • Kwiaty:
    • Goździki (Syzygium aromaticum)
    • Szafran (Crocus sativus)
  • Kłącza i korzenie:
    • Imbir (Zingiber officinale)
    • Kurkuma (Curcuma longa)
  • Cebule:
    • Cebula (Allium cepa)
    • Czosnek (Allium sativum)
  • Kora:
    • Cynamon cejloński (Cinnamomum verum)
  • Liście i zioła:
    • Bazylia (Ocimum basilicum)
    • Oregano (Origanum vulgare)
    • Rozmaryn (Rosmarinus officinalis)
    • Szałwia (Salvia officinalis)

Podsumowanie

Rośliny przyprawowe pełnią kluczową rolę w kulinariach, dodając smaku i aromatu potrawom. Ich różnorodność sprawia, że są one nie tylko składnikami potraw, ale także mają znaczenie w medycynie naturalnej.

Najnowsze aktualności: