Rooibos – Czerwonokrzew z Południowej Afryki
Rooibos, z afrikaans oznaczający „czerwony krzew”, to roślina uprawiana w górach Cederberg w Południowej Afryce. Z jej liści przygotowuje się napar znany jako rooibos tea, a także pod różnymi innymi nazwami, takimi jak bush tea czy South African red tea. Mimo nazywania go czerwoną herbatą, rooibos nie jest spokrewniony z tradycyjnymi krzewami herbacianymi.
Charakterystyka Naparu
Napar z rooibosu wyróżnia się miodowym smakiem oraz łagodnością, nie wykazując goryczy typowej dla herbat zielonych i czarnych. Jest wolny od kofeiny i zawiera niewielkie ilości garbników, co czyni go idealnym napojem dla dzieci oraz przed snem.
Właściwości Zdrowotne
Rooibos jest bogaty w przeciwutleniacze i korzystnie wpływa na organizm, w tym:
- Wspiera układ odpornościowy
- Obniża ciśnienie krwi
- Spowalnia proces starzenia
- Hamuje produkcję komórek nowotworowych
- Ma działanie przeciwzapalne i przeciwcukrzycowe
Napój ten jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, takich jak:
- Witamina C
- Fluor
- Fosfor
- Magnez
- Cynk
Historia Rooibosu
Rooibos zyskał popularność w Europie około 100 lat temu. W XX wieku Benjamin Ginsberg odkrył potencjał tej rośliny. Po odkryciu właściwości zdrowotnych przez dr P. Le Fras Nortiera w 1930 roku, napar stał się bardziej znany. Po II wojnie światowej utworzono Redbos-Tea-Control-Board, aby nadzorować produkcję rooibosu w Południowej Afryce.
Produkcja i Przetwarzanie
Czerwonokrzew osiąga wysokość do 2 metrów i kwitnie na żółto. Liście i łodygi są zbierane w okresie letnim, a następnie fermentowane lub suszone. Niższy stopień przetworzenia zachowuje zielony kolor liści, określany jako zielony rooibos, podczas gdy fermentowany nabiera czerwonej barwy.
Całkowita produkcja rooibosu w 2007 roku wyniosła ponad 14 tysięcy ton.