Rolba – maszyna do odświeżania lodu
Rolba to popularna maszyna służąca do czyszczenia i wygładzania powierzchni lodowisk. Jej działanie polega na zbieraniu śniegu oraz ścięciu cienkiej warstwy lodu. Dzięki systemowi wirników, ścięty materiał trafia do zbiornika umieszczonego w przedniej części maszyny. Następnie rolba polewa taflę ciepłą wodą, co wypełnia nierówności i uzupełnia ściętą warstwę. Dodatkowo, za maszyną wleczony jest materiał, który pomaga w topnieniu ostrych krawędzi oraz równomiernym rozprowadzaniu wody, co zapewnia gładkość lodu.
Nowoczesne rolby są wyposażone w system laserowej kontroli grubości lodu, co obniża koszty eksploatacji lodowisk.
Budowa i rozwój rolby
Pierwsze rolby były przerobionymi samochodami, podczas gdy współczesne modele posiadają napęd hydrauliczny na cztery koła, co upraszcza ich konstrukcję. Koła rolby są wyposażone w kolce, co zapewnia lepszą przyczepność. Historia firmy Rolba sięga czasów, gdy dostarczała maszyny na rynek europejski, jednak z czasem dominację przejęła marka Zamboni, a Rolba skoncentrowała się na produkcji ratraków śnieżnych.
Popularne modele
- Zamboni 520 – waży 2,9 tony, zasilana silnikiem Forda (2,3 l, 53 KM).
- Zamboni 552 – przeznaczona do krytych lodowisk, waży 5 ton, napęd elektryczny, zbiornik na wodę 720 litrów, zbiornik na śnieg 3 m³.
- Inne popularne marki: n-ICE, WM, Olympia.
W Polsce, w 1973 roku, w Sanockiej Fabryce Autobusów „Autosan” skonstruowano rolbę do użytku na lodowisku Torsan w Sanoku.
Podsumowanie
Rolba to niezbędne urządzenie w pielęgnacji lodu na lodowiskach, zapewniające ich odpowiednią jakość i gładkość. Nowoczesne technologie oraz różnorodność modeli sprawiają, że maszyny te są coraz bardziej efektywne i dostosowane do różnych potrzeb użytkowników.